Taze ya da kuru ama mutlaka çekirdekli

Son zamanlarda çok duyuyorum, gencecik insanların bile her gün avuç dolusu vitamin hapı içtiklerini.

Oysa, doktor tavsiyesi hariç, ilaç almak pek de hoş bir şey değil. Doğanın sunduklarını gerektiği gibi kullanmak ve vitaminleri mümkün olduğu kadar yediğimiz meyve ve sebzelerden almaksa, sağlıklı kalmanın en emniyetli yöntemi...

Üzüm de doğanın bize sunduğu mucizevi meyvelerden biri. Yararları saymakla bitmez üzümün. Biz bu yazıda yalnızca çekirdeğinden bahsetmekle yetinelim isterseniz. Ne yazik ki pek çoğumuzun kullandığı alkol ve sigaranın oluşturduğu serbest radikaller, hücrenin moleküler yapısına zarar verir. Bu zararı minimuma indirense antioksidan maddelerdir ve antioksidanlar üzüm çekirdeğinde bol miktarda bulunur.

Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidan miktarı azımsanmayacak kadar çoktur. Hatta yapılan araştırmalar üzüm çekirdeğindeki antioksidan miktarının C vitamininden 20, E vitaminindense 50 kat fazla olduğunu ortaya koymuştur. Bu yüzden de uzmanlar özellikle alkol ve sigara kullananların her gün mutlaka çekirdekli üzüm yemelerini tavsiye ediyorlar. Hem öyle mevsimini de beklemeniz gerekmiyor üzüm yemek için. Kuru çekirdekli üzüm de tazesinin yaptığı işi yapabilecek kadar becerikli.

Kabaklı makarna böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á Yarım paket erişte makarna

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet orta boy yeşil kabak

á 1 demet dereotu

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Sos için;

á
4 adet yumurta

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

á 1 çay kaşığı kabartma tozu

á 2 yemek kaşığı dolusu un

á 2 su bardağı süt

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Böreğin sosunun hazırlanması için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar geniş bir kaseye kırıldıktan sonra tel çırpıcı ya da mikser yardımıyla 1-2 dakika çırpılır. Üzerine sıvıyağ, kabartma tozu ve un eklenerek çırpmaya devam edilir. Süt de aktarılıp tuz ve karabiber serpilir. Çırpmaya devam edilerek tüm malzemeler iyice karıştırılır. Diğer taraftan, makarna kaynayan bol tuzlu suda 8-10 dakika kadar haşlanıp süzülür. Soğan ve kabak soyulduktan sonra rendelenir. Dereotu incecik doğranır. Rendelenmiş kabak ve soğan, incecik doğranmış dereotu, süzülen ılık makarna derin bir kapta karıştırılır. Hazırlanan yumurtalı sos, bu sebzeli karışımın üzerine aktarılır. Son olarak, üzerine rendelenmiş peynir de ilave edilip tüm malzemeler iyice karıştırılır. Fırına dayanıklı olan kenarları yüksek orta boy bir fırın kabı 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Hazırlanan makarnalı karışım yağlanmış fırın kabına aktarılıp, üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir. Makarna böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 40-45 dakika pişirilip çıkarılır ve sıcak sıcak dilimlenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları