Taze kaşarın da sahtesi var

Geçenlerde bir arkadaşım “yakında benim de sahtemi yapacaklar diye çok korkuyorum, sonra uğraş dur gerçek olduğunu ispatlamak için” deyince çok güldük.

Haberin Devamı

Sohbet konumuz sahte yiyecek, içeceklerdi.

Son ürünü ucuza mal etmek isteyen bazı üreticilerin antibiyotik almış hayvanın sütünden taze kaşar peyniri ürettiğini ya da nişasta, soya proteini ve peynir suyu tozu katarak üretim yaptığını, üretim sırasında süt yağı haricindeki yağları kullandıklarını söylemiştim arkadaşıma. O da son zamanlarda bu tür gıda sahteciliklerini çok duyduğunu ve artık aldığı hiçbir ürüne güvenemediğini çaresizlikle anlattı. Haklıydı da.

Taze kaşar da kaliteli olanla olmayanın tüketici tarafından zor ayırt edebileceği gıdalardan biri. Uzmanların bu konudaki tavsiyesi ise maliyetinden düşük fiyatı olan ürünleri almamaları, yumuşak, koyu sarı renkli ve kesildiğinde bıçağa yapışan kaşardan uzak durmaları gerektiği.

Gerçek taze kaşarın elastik yapılı ve gözeneksiz olduğunu belirten uzmanlar, konuyla ilgili denetimlerin zamanında ve tam yapılmasının ve şartlara tam anlamıyla uymayan firmaların bir daha üretim yapamamasının sağlanmasının da önemli olduğunun altını çiziyor.

Önemle üzerinde durulan bir başka konuysa, “küçük firmaların kalitesiz üretim yaptığı” önyargısının aşılması ve küçük büyük ayrımı yapılmadan ürünün dikkatle incelenmesi. Çünkü gerekli koşullara uyulmayarak üretilen kaşarı tüketmek ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Cevizli salata

MALZEMELER
* 3 adet büyük boy kırmızı pancar turşusu
(her biri mandalina büyüklüğünde olmalı)
* 1 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
* Yarım ya da 1 su bardağı iri doğranmış ceviz içi
(cevizleri kesme tahtası üzerinde bıçakla doğrayabilirsiniz)
* 3 tepeleme yemek kaşığı süzme yoğurt
* 2 yemek kaşığı mayonez
(diyet kullanabilirsiniz)
* 1 çay kaşığı tuz
• 1 veya 2 diş sarmısak

YAPILIŞI
Pancar turşusunu tavla zarı formunda, çok küçük küpler halinde doğrayıp süzgeçte en az 20-30 dakika bekletin. (Suyu iyice süzülmezse salatayı sulandırır.) Kabağı kazıyıp yıkayın ve tavla zarı formunda küp küp doğrayın.
Diğer taraftan, yoğurdu ve mayonezi büyükçe bir kaseye aktarıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuzla dövdüğünüz sarmısakları ilave edin. Süzgeçteki pancarları, kabak ve ceviz içini ilave edip malzemeleri iyice karıştırın ve servis tabağına aktarın. Maydanoz veya dereotu yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları