İşte yine başladı o tatlı telaş. Kalabalık iftar sofraları, uyku sersemi ailece yenen sahur yemekleri, uzaktan, çok uzaktan gelen davul sesiyle yataktan kalkmalar, çoktandır görüşülmeyen yakınlarla yenen iftar yemekleri ve iftardan hemen önce girilen pide kuyrukları...
"Aman Sahrap Hanım şimdilerde davulcu mu kaldı, kimse davul sesiyle kalkmıyor artık yataktan" ya da "O kadar çok çalışıyoruz ki, iftarda ya işyerinde oluyoruz ya da işyerinin servis arabasında krakerle açıyoruz orucumuzu" dediğinizi duyar gibiyim. Biliyorum, bu söyledikleriniz doğru. Artık fırınların önünde ’kuyruk’ diyebileceğimiz kalabalıklar da oluşmuyor değil mi? Evet, artık pekçok gün birbirinin aynı olmaya başladı. Ramazan telaşı denen şey de sadece hafta sonlarına sıkıştı kaldı. Hatta o kadar çok çalışıyoruz ki artık, hafta sonlarında iftar sofrası hazırlayacak halimiz kalmıyor. Evet, gittikçe artıyor yaşamın temposu ve biz kendimizi sürekli bir yerlere yetişirken buluyoruz. O kadar ezberledik ki artık günlerimizi, kendimize ihtiyacımız var mı bunları yapmak için; bilmiyoruz. Ramazan, dinimiz açısından çok önemli bir ay olmasının yanında, bence bütün bu sıradanlığın kırılmasında ve çoktandır kurulmayan aile sofralarının kurulmasında çok etkilidir. Ve bizler sadece bunları bize hatırlattığı için bile sevinmeliyiz Ramazan’ın gelişine. Sevindirdin bizi Ramazan gelişinle... Hoşgeldin.
Kuzu incik Beylerbeyi
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
2.5 saat
Malzeme listesi
6 parça kuzu incik eti
50 gram tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
Sos için;
2 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı yoğurt (susuz kısmından kullanın)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
2 su bardağı sıcak su
Sosu hazırlamak için; domates salçasını geniş ve derin porselen ya da cam kaba aktarın. Üzerine yoğurt ve zeytinyağını ekleyip çatalla iyice çırpın. Tuz, karabiber, kuru nane ve kuru kekiği serpip tekrar karıştırın. İncik etlerini bu sosa iyice bulayın. Etlerin üzerini alüminyum folyo ya da streç filmle sıkıca kapatarak sosun içinde buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Böylece etlerin lezzetine lezzet katmış olacaksınız. Diğer taraftan, tereyağını geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Etleri sosla birlikte kızgın yağın içine yerleştirin. Etleri maşa yardımıyla çevirerek 7-8 dakika kadar kızartın. Üzerine sıcak suyu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Etlerin tencerede yatık vaziyette durmasına dikkat edin. Tenceredeki su kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını iyice kısıp tencerenin kapağını kapatın. Büyüklerimizin söylediği gibi "mum ışığı ateşi" kadar kısık ateşte etleri 2 saate yakın bir süre pişirin. Pişme süresi bittiğinde ağızda dağılan lokum gibi etler elde etmiş olacaksınız. Yanına püre, pilav, haşlanmış sebze koyarak ikram edin.
NOT: Bu yemeği kemiksiz kuzu kol ya da dana etiyle de yapabilirsiniz. Ancak dana etinin pişme süresi kuzu etine göre daha fazladır. Ete bir çatal batırıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Balkabaklı Çerkez böreği
10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
3 dilim tatlı balkabağı (karpuz gibi dilimlenmiş)
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
3 adet yufka
200 gram bitkisel margarin veya tereyağı
Önce, balkabağı dilimlerinin kabuklarını derince soyup kuşbaşı et formunda doğrayarak geniş bir tencereye koyun. Üzerine tozşekeri serpiştirip en az 2-3 saat bir kenarda bekletin. Şekerle sulanan kabakları kısık ateşte, tencerenin kapağını açmadan ve hiç su eklemeden kabakları iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp çatalla ezerek püre haline getirdikten sonra çekilmiş ceviz içini de ilave ederek karıştırın. Sonra, hazır yufkanın birini tezgaha serin. Kabaklı harçtan 7-8 kaşık kadar alıp yufkanın yüzeyine yayın. Yufkanın bir ucundan başlayıp sarın ve rulo haline getirin. Diğer iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayın. İlk yufkayı, yağlanmış büyük boy yuvarlak bir fırın tepsisinin ortasına kendi etrafında gül gibi sararak yerleştirin. Diğer yufka rulolarını da aynı şekilde birincinin etrafına sarın. Son olarak, margarini eritip sıcakken böreğin üzerine gezdirin. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika, iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız böreğin ılınmasını bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
NOT: Bu börek fırından çıkınca sert olabilir. Sıcakken üzerine 1 ya da 2 su bardağı soğuk süt gezdirebilirsiniz. Hatta kremayla da servise sunabilirsiniz.