Zahitler dünyevi isteklerden arınarak nefsi terbiye etmek amacıyla bedensel gereksinimlerini en aza indirdiler, aynı zamanda açlığı ve aç kalmayı da yücelttiler.
Ancak tasavvuf anlayışı zamanla değişti ve nefsi terbiye etmenin yöntemleri de değişti. Ayrıca tarikatların giderek genişleyip yaygınlaşması, tekke içindeki yaşamın belirli kurallara bağlanmasını gerektirdi. Bu yaşamın parçası olan yemek ve sofra düzeni dini bir ayin görünümü aldı. İlk sufilerin küçümsedikleri "yemek yeme" eylemi dini-tasavvufi semboller yüklenerek adeta ibadet haline getirildi. Özellikle, bazı kutsal günlerde hazırlanan yemeklerin pişirilmesi ve sofraya getirilmesi bile dua ve zikir eşliğinde, törensel bir düzen içinde gerçekleştirildi. Bu törensel uygulamalar, bir ölçüde sofra adabına yönelik olmakla birlikte, İslam öncesi Türk kültüründen öğeler de içeren bir kutsama töreni niteliği taşıyordu.
Tavuklu kuskus pilavı
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
(Herhangi bir tavuk türü kullanılabilir.)
á 1 su bardağı konserve nohut
á 2 su bardağı kuskus
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 5 su bardağı sıcak su
(Et ya da tavuk suyu kullanılmasını öneririm.)
á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber
á 1 demet dereotu
Haşlanmış tavuk eti elle küçük parçalar halinde didiklenir. Kesme tahtası üzerinde tavla zarı formunda doğranabilir de. Konserve nohut süzülür. Yağ orta boy bir tencerede kızdırılır. Kuskus tencereye aktarılıp kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 5-6 dakika kavrulur. Hafifçe sararan kuskusun üzerine sıcak su (et ya da tavuk suyu) aktarılır. Tuz ve pulbiber serpilip didiklenmiş tavuk eti ve nohut da ilave edilir ve karıştırılır. Orta ısılı ateşte, kuskus suyunu iyice çekinceye kadar pişirilip ocaktan alınır. Üzerine çok ince kıyılmış dereotu katılıp tahta bir kaşıkla karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 15 dakika dinlendirildikten sonra servise sunulur.
Hindistan cevizli Selanik tatlısı
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı mısır unu
á 1 su bardağı un
á 2 adet yumurta
á 1 çay bardağı sıvıyağ
á 1/2 su bardağı tozşeker
á 1/2 çay bardağı hindistancevizi
á 1 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için;
á 1/2 kg tozşeker
á 4 su bardağı su
Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşeker orta boy bir tencereye aktarılır. Kısık ateşte, arada sırada karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alınıp soğuması beklenir. Diğer taraftan hamurun hazırlanması için, mısırunu, normal un, yumurta, tozşeker ve sıvıyağ derin bir kaseye aktarılır. Hindistan cevizi ve karbonat eklenip yoğrulur. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır. İstenirse farklı farklı şekiller de yapılabilir. Hazırlanan hamurlar fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 30 dakika pişirilip çıkarılır. Henüz sıcak haldeyken üzerlerine soğuk şerbet gezdirilip şerbeti çekmeleri beklenir. İstenirse üzerlerine hindistancevizi serpiştirilerek servise sunulur.