PaylaÅŸ
Ancak aynı dönemde yaşamış ve bu kadar yakın olan iki medeniyetin birbirinden başka yönlerden de etkilenmemesi pek mümkün değildir. Örneğin biz üç öğün yeme alışkanlığımızı Bizanslılardan etkilenerek edinmişizdir.
Bizans mutfağı çok zengindi ve insanları da yeme-içmeye çok önem verirdi. Bizans mutfağını özel kılan şey, et yemekleri ve onların yanında sunulan sosların çeşitliliğiydi.
Balık, bu mutfağın vazgeçilmez bir parçasıydı ve genellikle sosta bekletilmiş bir balık süslerdi akşam sofralarını.
Eğer balık yoksa, ya bir kümes hayvanı ya da kırmızı et eşlik ederdi şaraba.
Şarap, Bizans yeme içme kültürünün çok önemli bir parçasıydı ve küçük çocukların bile şarap içmesi gelenekti. Ancak bu mutfağın çok önemli bir başka parçası olan et, ergenlik çağına gelmemiş çocuklar tarafından tüketilemezdi. Orta halli bir Bizans evinde akşam yemekleri üç çeşit yemek ve tatlıdan oluşurdu. Gün içinde de mutlaka meyve yenir ya da komposto tüketilirdi.
Osmanlı ve Bizans mutfakları arasındaki benzerlik hiç öyle azımsanacak gibi deÄŸil, deÄŸil mi?Â
MANTARLI SOÄžAN YAHNÄ°SÄ°
Mantarları yıkayıp süzdükten sonra uzunlamasına ikiye ya da üçe dilimleyin ve limon sıktığınız suda bekletin. Böylece mantarlar kararmayacaktır.
Soğanları soyup ortadan ikiye böldükten sonra incecik yarımaylar halinde doğrayın. Biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın ve önce uzunlamasına ikiye bölün, sonra da incecik yarımaylar halinde dilimleyin. Varsa domatesleri soyup küp küp doğrayın.
Soğan ve sıvıyağı geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştıratak en az 7-8 dakika, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Biberleri ekleyip karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, varsa yenibahar ve toz zencefili de katıp domatesi ilave edin. Domates kullanmayacaksanız 4 çay kaşığı domates salçası kullanın.
Mantarları da süzüp tencereye aktardıktan sonra yüksek ısılı ateÅŸte sürekli karıştırarak, mantar suyunu verip çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun ve ocaktan alın. Ä°ncecik kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.Â
Malzeme listesi
- 500 gr taze kültür mantarı
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 4-5 adet orta boy kuru soÄŸan
- 2-3 adet yeÅŸil sivri biber
- 2 adet uzun kırmızı dolmalık biber
- Varsa 1-2 adet orta boy domates
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
- Varsa 1 çay kaşığı yenibahar, toz zencefil (isteğe bağlı)
- 1 demet maydanoz
PaylaÅŸ