Tanesi de yararlı püskülü de

Dünkü yazımızda mısırın anavatanına, yaptığı kıtalararası yolculuğa değinmiş, yer darlığı yüzünden yararlarından söz etmeyi başka bir sefere bırakmıştık.

Haberin Devamı

ışte o “başka seferi” çok uzağa atmayalım ve insanoğlunun bin yıllardır neden mısırdan vazgeçemediğine değinelim.
Bir kere, lifli bir gıda maddesi olarak mısır, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Posalı bir besin olması, kan şekerini de düzenli bir şekilde yükseltmesini sağlar.
Bol karbonhidratlı bir besindir mısır. Bu yönüyle enerji verir. A, B ve E vitamini yönünden de zengin olan bu gıda maddesi, A vitamini sayesinde gözlere de iyi gelir. Ayrıca bol miktarda demir, fosfor ve kalsiyum da içerir.
Tanelerinden çıkarılan yağ da, mısırdan sarkan püskül de şifa deposudur. Mısırözü yağı, doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir yağdır ve bu özelliğiyle kandaki kolesterol seviyesinin düşmesine ve kalp damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Püskülü ise prostat hastalı-
ğının tedavisinde etkilidir.
ıdrar söktürücü olarak kulla-
nılan püskül, böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Ayrıca selülit tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır.
Amerika’da yapılan bir araştırma, patlamış mısırın “polyphenol” adlı antioksidan madde yönünden de zengin olduğunu ortaya koydu. Bu antioksidan kanser ve kalp hastalıklarına karşı vücudun direncini kuvvetlendiriyor.
Hani derler ya “a’sından z’sine kadar faydalı” diye. Mısır da böyle besinlerden biri. Ancak uzmanlar, çok faydalı diyerek aşırı miktarda mısır tüketmememizi, ancak dengeli besin diyeti içinde mısıra da yer vermemizi salık veriyorlar.

YUMURTALI SICAK KISIR

Malzeme listesi

Haberin Devamı

· 2 su bardağı köftelik ince bulgur
· 4 su bardağı sıcak su
· 2 adet orta boy  kuru soğan
· 1 çay bardağı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 1 yemek kaşığı  biber salçası
 (tatlı ya da acı olabilir)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kuru fesleğen, nane
· 2 adet orta boy domates
· 1 demet roka
Üzeri için;
· 1 yemek kaşığı sıvıyağ
· 5 adet yumurta

YAPILIşI
Öncelikle zeytinyağını bir tavada kızdırıp çok ince doğradığınız soğanları ekleyerek 2-3 dakika kavurun. Domates ve biber salçasını ilave edip birkaç dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın.
Diğer taraftan bulguru ve 4 bardak sıcak suyu derin bir kaseye aktarıp bulgurun kabarması için 15 dakika bekleyin. Yumuşayan bulgurun üzerine, tuz, karabiber, fesleğen ve naneyi serpiştirip karıştırın. Üzerine kavurduğumuz soğanlı karışımı ekleyip tekrar karıştırın.
Domatesleri soyup tavla zarı formunda dilimleyin. Rokaların saplarını ayıklayıp incecik doğrayın. Son olarak, bulgurlu karışımın üzerine domates ve rokayı ilave edin.
Yumurtalı harcı hazırlamak için sıvıyağı bir tavada kızdırın. Yumurtaları da hemen kırıp tahta bir çatalla sürekli karıştırarak yumurtalar katılaşıncaya kadar pişirin. Yumurtalar sıcakken kısırın üzerine gezdirdikten hemen sonra servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları