Paylaş
(Papardelle ya da fetiçuni makarna da kullanılabilir.)
· 2 yemek kaşığı zeytinyağı
· 3 diş sarmısak
· 6 adet orta boy domates
(1 kutu konserve soyulmuş domates de kullanılabilir.)
· 1 çay kaşığı tozşeker
· 1 demet maydanoz
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı pulbiber ya da acı toz kırmızı biber
(Daha acı bir biber de kullanılabilir.)
YAPILIŞI: Domatesler soyulup tavla zarı formunda küp küp doğranır. Zeytinyağı teflon tavada kızdırılır. Sarımsaklar tavaya koyulup eklenip 1 dakika kadar karıştırılır. Doğranmış domates, tozşeker, tuz, karabiber ve pulbiber ilave edilip karıştırılır. Sos orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırılarak 8-10 dakika daha pişirilir.
Domatesler iyice ezilip suyunu çekecektir. Servise sunulmadan 15 dakika önce büyük bir tencereye su koyulup 2 çay kaşığı tuz serpilir ve karıştırılır. Su kaynamaya başlayınca makarnalar atılıp karıştırılır ve 10 dakika kadar haşlanıp süzülür. Makarna suyundan 1 su bardağı kadar ayrılır. Makarna tekrar tencereye alınıp, üzerine ayrılmış olan makarna suyu ve pişen sos ilave edilir. İyice karıştırılıp ince kıyılmış maydanoz serpiştirildikten sonra beklemeden servise sunulur.
Not: İncecik kıyılmış taze fesleğen de bu makarnaya çok yakışır.
Suzi’nin vejetaryen makarnası
· 1 paket spagetti (500 gr)
· 1 çay bardağı sızma zeytinyağı (7 yemek kaşığı)
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 diş sarımsak
· 2 adet orta boy ince yeşil dolmalık kabak
· 1çay kaşığı tuz, karabiber
· 4-5 yemek kaşığı parmesan peynir rendesi
· 6 adet fesleğen yaprağı
YAPILIŞI: Önce kabakları iyice yıkayıp saplarını kesin ve uzunlamasına ikiye bölün. Sonra da her bir parçayı çok incecik dilimleyin. Soğanı çok ince yemeklik sarmısağı ise pirinç tanesi gibi doğrayın. Orta boy bir tavaya zeytinyağını koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan ve sarımsağı koyup karıştırarak 3-4 dakika kavurun.
Kabakları ekleyip tuz ve karabiberi serpip 3-4 dakika daha karıştırarak kavurun. Yarım su bardağı sıcak su ilave edip kabaklar yumuşayıncaya dek pişirip ocaktan alın. Öte yandan makarnayı bol tuzlu kaynayan suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün ve tenceresine geri aktarın. Üzerine hazırladığınız kabaklı sosu aktarıp karıştırın. Bu arada derin bir kapta yumurtaları çatalla iyice çırpın ve makarnaların üzerine aktarın. Parmesan peynirini de serpip karıştırın. Sonra da makarnayı orta ateşin üzerine yerleştirin. Bir tahta kaşıkla yumurtalar hafif pişinceye dek 2-3 dakika karıştırarak makarnayı ısıtın. Ocaktan alıp, taze fesleğen yapraklarıyla süsleyip sıcak olarak servise sunun.
Paylaş