Süt doğal antibiyotik

Süt, şu dünyada yaşayan canlıların ürettiği belki de en faydalı doğal ürün. Yaklaşık yüzde 80’i sudan oluşan bu yağlı karışım doğada bulunabilecek en değerli besin kaynağı.

Vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat yüklü olmasının yanı sıra, özellikle anne sütü bebeğin gelişimi, iç organlarının zorluklara karşı direnç geliştirmesi ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanması için en gerekli maddeleri de her zaman doğru oranlarda barındırır. Erken doğum yapan annelerin süt yapısında bebeğin gelişimini fazladan destekleyici farklı birçok madde bulunması da oldukça ilginçtir. Ayrıca yaralar için doğal bir antibiyotik ve ağrı kesici olması özelliğiyle insandaki anne sütü, tüm diğer hayvan sütlerinden birkaç kat daha kalitelidir. Emziren annelerin süt alması kalsiyum desteği ve beslenme açısından önemli olmakla birlikte, aşırı süt tüketimi vücuttaki fosforu artırarak kas kasılmalarına yol açabilir. Yetişkin insanların ihtiyaç duyduğu günlük ortalama süt miktarı yarım litre civarındadır, ama siz yoğurt ve peynir gibi süt ürünleriyle de bu açığı kapayabilirsiniz. Yeni emziren anneler; siz de bebeğinizi sadece kendi sütünüzle beslemeyi sakın ihmal etmeyin, çünkü bu iş ihmale gelmez.

Rokalı peynirli makarna

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

1 paket pappardella makarna (erişte şeklinde uzun makarna)

1 demet roka (yaklaşık 150 gr)

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan hazır süt kreması

1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

30-50 gr tereyağı

1 çay kaşığı karabiber, tuz

1 su bardağı haşlanmış makarna suyu

Roka yapraklarını iyice yıkayıp süzdükten sonra ince ince doğrayarak bir kenarda bekletin. Makarnayı kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün (makarnanın haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırmayı ihmal etmeyin). Tereyağını makarnayı haşladığınız tencerede eritin. Üzerine doğradığınız rokayı ekleyip sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Tuz ve karabiberleri serpip hazır süt kremasını ilave edin. Karıştırarak 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sosun içine rendelenmiş beyaz peynir, ayırdığımız makarna suyunu ve makarnayı ekleyip karıştırın. Kısık ateşte sık sık karıştırarak yaklaşık 2 dakika pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.

Portakallı ballı tavuk

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

4 adet tavuk but

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

5 yemek kaşığı zeytinyağı

Sos için

1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

1 tepeleme yemek kaşığı un

4 çay kaşığı tatlı hardal

1 yemek kaşığı süzme bal

2 çay kaşığı tuz, karabiber

4 çay kaşığı domates salçası

4 su bardağı ılık su

Butları daha çabuk pişirmek için bıçağın ucuyla 5-6 yerinden keserek derin yarıklar açın. Soğanı incecik doğrayın. Sarmısakları soyup pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir tencereye koyup tavuk butlarını tencereye yan yana sıralayın. Üzerilerine soğan ve sarmısakları serpiştirip orta ısılı ateşte, arada sırada çevirerek yaklaşık 7-8 dakika kızartın. Diğer taraftan, portakal suyu ve unu geniş bir kaseye koyun. Tel çırpacak ya da çatal yardımıyla çırparak karıştırın. Üzerine hardal, bal ve salçayı ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz ve karabiberi de serptikten sonra ılık suyu (tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz) aktarıp iyice karıştırın. Elde ettiğiniz pürüzsüz kıvamdaki sosu kızarmakta olan tavukların üzerine aktarın. Tahta bir kaşıkla birkaç kez karıştırıp pişmeye bırakın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatın. Tavukları iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30-40 dakika pişirin. Butların kemiklerini alüminyum folyoyla sarıp patates püresi ile birlikte servise sunabilirsiniz. İsterseniz ince kıyılmış maydanozla da süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları