Bütün beslenme uzmanları tarafından "sağlıksız" olarak nitelenen ve benim de bir yemekçi olarak onaylamadığımı belirmekte sakınca görmediğim "fast food" türü yiyecekleri hemen hepimiz "Amerikalıların başının altından çıkmış tembel işi yiyecekler" olarak tanırız.
Ve hamburgeri, Amerika’daki işçilerin dinlenmek için verdikleri kısa molalarda yedikleri düşünülürse, bu yargının pek de temelsiz olmadığını görürüz. Ancak zaman darlığı yüzünden çabuk hazırlanan yiyecekler yemek, yalnızca Amerikalı işçilere ya da çağımıza ait bir şey değilmiş. Ta milattan önceye dayanıyor "fast food"un temelleri... Sümer’de yoksulların yemeği arpa bulamacı, ekmek ve soğanmış örneğin. Bazen de soğanın yerini balık alıyormuş. Yani bizim şimdi satıldığı yerin sağlık koşullarını pek de önemsemeden yediğimiz ve kokusuyla metrelerce öteden cezbeden balık ekmeğin temelleri de ta o zamanlara dayanıyor aslında.
Yoğurtlu milföy mantısı
6 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
8-10 adet kare milföy hamuru
150-200 gr az yağlı dana kıyma
1 adet küçük boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
2 su bardağı sarmısaklı yoğurt
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Mantının iç harcının hazırlanması için; kıyma, bir kaseye koyulur. Üzerine rendelenmiş soğanı katın. Tuz ve karabiber serpiştirilip iyice yoğrulduktan sonra bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, kare şeklindeki milföy hamurları mutfak tezgahının üzerine yan yana dizilir. Buzu çözülüp yumuşayan milföy hamurlarının ortalarına etli sebzeli karışımdan 2-3 çay kaşığı dolusu koyulur. Hamurun karşılıklı iki ucu etin üzerinde birleştirilir. Sonra diğer iki ucu birleştirilip milföy kare şeklinde bir zarf haline getirilir. Börekler hafifçe yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine, katlı tarafları altta kalacak şekilde aralıklı olarak yerleştirilir.
İstenirse üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülüp 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 30-35 dakika, üzerleri kızarıncaya kadar pişirilip çıkarılır. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerlerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir. Sıcak ya da ılık olarak servise sunulur. İstenirse üzerlerine pul biberli zeytinyağı ya da ketçap gezdirilebilir.
Not: Kıyma yerine haşlanmış kabak, bezelye, havuç gibi sebzeler de kullanılabilir.
Marmelatlı sable kurabiye
8-10 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
150 gr bitkisel margarin
2 adet yumurtanın sarısı
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
1 adet limon kabuğunun rendesi
1 paket vanilya
2,5 su bardağı dolusu un
1 çay bardağı frambuaz marmelatı
(Herhangi bir marmelat da kullanılabilir.)
1 adet yumurtanın beyazı
Oda sıcaklığında yumuşamış olan bitkisel margarin derin bir yoğurma kabına koyulur. Üzerine yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sadece sarıları katılır. Bir limonun kabuğu rendenin küçük delikli tarafında rendelenip malzemelere eklenir. Vanilya da koyulduktan sonra un azar azar ilave edilerek hamur yoğrulmaya başlanır. Yaklaşık 4-5 dakika sonra ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilecektir. Hamur toparlanıp oda sıcaklığında en az 30 dakika bekletilir. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla ya da elle yarım santimden biraz daha ince olacak şekilde açılır. Hamurdan şekilli kurabiye kalıplarıyla ya da bir çay bardağının ağzıyla şekilli parçalar çıkarılır. (Her şekilden iki adet hazırlanması gerekir.) Farklı şekillerdeki kurabiyeler yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilip üzerlerine yumurta akı sürülür. Böylece üzerlerine koyulacak olan kurabiyeler hemen yapışacaktır.
Tepsideki hamurların eşlerinin ortaları ruj kapağı ya da maden suyu kapağı yardımıyla çıkarılır. Ortası delik kurabiyeler üzerine yumurta akı sürülmüş diğer kurabiyelerin üzerine oturtulur. Ortalarındaki çukurlara herhangi bir marmelattan yarımşar çay kaşığı kadar koyulur. (Bazen pişerken marmelat dağılabilir. İstenirse ilk denemede marmelat koyulmayabilir. Bu işlem kurabiye pişip soğuduğunda da yapılabilir.) Kurabiyeler 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış olan fırında yaklaşık 20 dakika, üzerleri sararıncaya kadar pişirilip çıkarıldıktan sonra soğumaları beklenir. Fırından çıkan kurabiyeler kendi sıcaklıklarıyla pişmeye devam eder. Bu yüzden fırında fazla tutmamak gerekir.