Sultaniyeyi araka kovalar

Bu başlığın bir sebzeyi tanımladığını anlayanınız çok azdır... 46 yıldır aşçı olan arkadaşım Hüseyin Usta’nın yemekleri tanımlarken kullandığı cümlelerden sadece biridir bu.

"Baharda doğanın uyanışıyla birlikte çıkan bezelyenin önce kıymalı yemeği yapılmalı, sonra zeytinyağlısı en son da haşlanarak salatası yapılmalı" der Hüseyin Usta. Baharda çıkan sultani bezelye en geç bir ay içinde kartlaşarak "araka" adını alır. Kabuğu sertleştiği için artık yalnızca içindeki taneler yenir. Hüseyin Usta’nın ikinci favorisi bezelyeli kuzu kapamadır. Bir yemeği anlatırken "şöyle yap ki yakışıklı olsun, böyle kızart ki can yaksın" gibi tanımlamalar kullanarak yemeğe kişilik kazandıran Hüseyin Usta daha önce duymadığım müşebbek tatlısını, bir anlatır ki, gözlerinin içi parlar.

İnce noktalar

Sertleşmiş beyaz peyniri böreklerde kullanabilmek için, süte batırıp bir süre bekletmeniz yeterlidir.


Pirinçli ciğer yahnisi

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

250 gr kuzu veya dana ciğeri

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy yeşil biber

2 adet orta boy domates

1 su bardağı pirinç

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Tavla zarı formunda doğranmış kuzu ya da dana ciğerini yıkayıp süzdükten sonra, margarinle birlikte orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Ciğerler suyunu bırakıp tekrar çekince incecik doğradığınız soğan ve ince halkalar şeklinde dilimlediğiniz sivri biberleri ekleyip karıştırın.Yaklaşık 2-3 dakika daha kavurduktan sonra tuz ve karabiberi de serpiştirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri de ilave edin. Son olarak, 2 su bardağı ılık suyu da aktarıp kısık ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Yoğurtlu Kanlıca pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket muz jölesi

2 adet muz

1 adet orta boy portakal

3 adet orta boy elma

1 adet limonun suyu

10-12 adet kuru kayısı

Ortası için

2 su bardağı Kanlıca yoğurdu

2 yemek kaşığı pudra şekeri

2 yemek kaşığı pekmez

Kuru kayısıları ılık suda 1 saat kadar bekletip yumuşamalarını sağlayın. Diğer meyveleri de soyduktan sonra muzları halka halka, elma ve portakalı kuş başı formunda doğrayın. Meyvelerin renklerinin kararmaması için üzerlerinde limon suyunu gezdirin. Sosunu hazırlamak için; jöleyi derin bir kaba aktarın. Üzerine 1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip jöle eriyinceye kadar karıştırın. Jöle iyice eridikten sonra üzerine 2 su bardağı soğuk su aktarıp hızlı hızlı karıştırın. Suda bekleyen kayısıları ve doğradığınız diğer meyveleri ortası delik bir kalıba aktarıp üzerine eritilmiş jöleyi de ilave ettikten sonra buzdolabında 5-6 saat kadar bekletin. Yoğurdu fazla suyunu tülbentle akıttıktan sonra cam bir kaseye alın. Üzerine pekmez ve pudra şekerini ilave edip karıştırın. Son olarak, jölenin bulunduğu kalıbı hafifçe sallayarak servis tabağına ters çevirin. Ortasındaki boşluğa yoğurdu doldurup hemen servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları