Sultana, fig, apricot

İşte bunlar dünyada en çok bizim yetiştirdiğimiz ve yaptığımız üretimle dünya birinciliğini kimseye kaptırmadığımız ürünler.

Haberin Devamı

Yani, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı.

Yukarıda bahsettiğim ürünler, Metro Grup’un beni de, gazeteciler sınıfına dahil ederek davet ettiği Anuga 2009 Dünya Gıda Fuarı’nda göğsümü kabartan ürünlerdi. 190 Türk firmasının katıldığı ve dünyanın hemen hemen bütün A gelen binlerce üreticiyi buluşturan bu muhteşem fuarda, bilgimi artırmanın yanı sıra Anadolu topraklarının zenginliğine ve bereketine bir kez daha tanık oldum.

Türkiye’nin partner ülke statüsünde özel olarak tanıtıldığı fuarda yüzlerce kişinin boynunda, üzerinde Türkiye yazılı bantlar vardı.

Hindistan’dan gelen Anila ile acılı Hint yemeklerini konuşurken, fuara Kolombiya’dan katılan Maria ile kahve üzerine uzun uzun sohbet ettik. Tayland’dan gelen Khao tam mutfaklarının dünyada nasıl popüler olduğundan bahsediyordu ki, Koreli genç bir katılımcı yanımıza gelip heyecanlı bir şekilde Kore Savaşı’na katılan Türkler’den söz etmeye başladı.

Fuar süresince sınırların ortadan kalktığını, insanların istedikleri zaman nasıl da hoşgörülü olabileceğini gördüm. Herkes yiyeceklerden ve hangi malzemeye neyin yakışacağından bahsediyordu.

Dünyanın pek çok ülkesinden gelmiş olan yüzlerce çeşit peynir, zeytin, baharat, reçel, makarna, mercimek ve fasulyelerin hangi birine bakacağımı şaşırdım.
Kısacası, bu fuar yemek yazarları için adeta bir cennetti.

Haberin Devamı

Kıtır ekmekli ıspanak salatası

· 1 demet ıspanak
(yaklaşık 300-350 gr)
· 2-3 dilim tost ekmeği
· 2 çay kaşığı tuz
· 2 yemek   kaşığı sıvıyağ
· 1 tatlı kaşığı pul biber, kuru kekik
· 1 demet dereotu
· 1 demet maydanoz
· 2 adet taze  yeşil soğan
· 1 su bardağı konserve mısır
Salatanın sosu için;
· 1 fincan nar ekşisi
· 2 fincan zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı balsamik sirke
· 2 diş dövülmüş sarımsak

YAPILIŞI
Diyet ya da normal ekmekler tavla zarı formunda doğranır. Sıvıyağ, pul biber ve kekik orta boy bir tavaya aktarılıp orta ısılı ateşte hafifçe kızdırılır. Doğranmış olan ekmekler tavaya konulup karıştırılarak 4-5 dakika kadar kızartılır. Ocaktan alınıp soğuması beklenir.

Diğer taraftan, ıspanaklar ayıklanıp kök kısımlarından başlayarak 10 santim kesilir. (Bu kısım çorbalara koyulabilir.) ıyice yıkandıktan sonra süzülür ve incecik doğranıp üzerine tuz serpiştirilerek karıştırılır.

İncecik kıyılmış maydanoz, dereotu ve yeşil soğan da ilave edilip tekrar karıştırılır ve bir salata tabağına aktarılır. Üzerine suyu süzülmüş konserve mısırlar da eklenir.

Salatanın sosu için zeytinyağı, nar ekşisi ve dövülmüş sarımsak küçük ve derin bir tabağa aktarılır. Varsa balsamik sirke de katıldıktan sonra çatal yardımıyla iyice çırpılır.

Hazırlanan sos salatanın üzerinde gezdirilip birkaç dakika beklendikten sonra üzerine kızarmış ekmekler ilave edilir. Salata tekrar karıştırıldıktan sonra servise sunulur.

İstenirse üzerine rendelenmiş eski kaşar, tulum ya da parmesan peyniri serpiştirilip, kiraz domateslerle süslenerek servise sunulur.

Yazarın Tüm Yazıları