Dün, bundan yüzyıllar önce de suyun İstanbul için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiş ve İstanbul’un kaynak sularına yapılan ziyaretlerden söz etmiştik.
Bir teoriye göre, Türklerin suya bu kadar önem vermelerinin, çeşme ve sukemeri yapma işini sanat haline getirmelerinin nedenlerinden biri anayurtlarından kuraklık yüzünden göç etmeleri. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan çeşme ve sukemerlerinin güzelliğini gören herkes, bu teorinin yabana atılmayacak bir teori olduğunu anlamıştır. İmparatorluğun en önemli padişahlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman, bir gün Mimar Sinan’dan İstanbul’u suya kavuşturmak için çalışmalara başlamasını istemiş. Dönemin sadrazamı Rüstem Paşa’ysa bunu duyar duymaz itiraz etmiş ve eğer şehir suya kavuşursa İstanbul’un taşradan gelen insanların akınına uğrayacağını, bunun da eninde sonunda kıtlığa yol açacağını söylemiş. Ünlü yazar Haldun Taner de bir yazısında İstanbul’da su düşkünlerinin var olduğunu ve bu insanların önlerine konan on ayrı bardaktan içtikleri suyun hangi kaynak suyundan geldiğini bildiklerinden bahseder. Kayışdağı mı, Taşdelen mi, yoksa Çırçır mı?
Peynirli roka salatası
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
1 demet roka
1 su bardağı rendelenmiş az tuzlu beyaz peynir
1-2 adet etimek
(Çekilip toz haline getirilmiş.)
4 çay kaşığı domates salçası
1 adet orta boy domates
2 çay kaşığı kuru kekik, fesleğen
(Zahter denilen dağ kekiği kullanılmasını öneririm.)
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
Sosu için:
2 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Etimekler mutfak robotunda çekilerek toz haline getirildikten sonra (kızarmış tost ekmeği de aynı işi görebilir) derin ve geniş bir kaseye koyulur. Üzerine rendelenmiş az tuzlu beyaz peynir ve salça eklenir. Bulunabilirse zahter adı verilen dağ kekiği katılır. Ya da kuru kekik ve kuru fesleğen ilave edilir. Malzemeler çatalla ezilerek karıştırılıp bir kenarda bekletilir. Domateslerin kabukları soyulduktan sonra tavla zarı formunda küçük küçük doğranır. Diğer taraftan; roka ayıklanıp yıkandıktan sonra incecik doğranır ve salata kabına alınır. İncecik doğranan dereotu, maydanoz ve domatesler de eklenip karıştırılır. Üzerine hazırlanan ekmekli peynir karışımı serpiştirilir. Son olarak, ezilmiş sarmısak, limon suyu, tuz, karabiber ve zeytinyağı bir kasede çatalla çırpıldıktan sonra salatanın üzerinde gezdirilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılıp servise sunulur. İstenirse üzerine kıyılmış taze fesleğen de eklenebilir.
Elmalı buzlu krema
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
8 adet orta boy Amasya elması
5 yemek kaşığı tozşeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tarçın
Krema için;
1/2 litre süt
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı mısır nişastası
6 yemek kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
100 gr bitkisel margarin
Elmalar soyulup ayıklandıktan sonra, iri iri ve küp şeklinde doğranarak, 1 su bardağı suyla orta boy bir çelik tencerede, orta ısılı ateşte pişirilir. Elmalar suyunu çekmeye başlayınca, tozşeker eklenerek 5 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Tarçın da serpiştirilip çatalla karıştırıldıktan sonra soğuması beklenir. Diğer taraftan, kremasının hazırlanması için; süt, yumurta, mısır nişastası ve tozşeker orta boy bir tencereye aktarılır ve katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirilir. Birkaç dakika sonra ocaktan alınıp sıcakken vanilya ve margarin eklenir. Krema, mikserin yüksek devriyle birkaç dakika çırpılır. Elmalı harç derin bir cam kaba ya da kup bardaklarına aktarılır. Üzerlerine de krema gezdirilir. Krema buzdolabının derin dondurucusunda 2-3 saat bekletilir. Servise sunulmadan yarım saat önce derin dondurucudan alınarak buzdolabının orta rafına koyulur. İstenirse, üzeri kakao tozu, hindistancevizi tozu, ceviz, fındık, şekerleme gibi malzemelerle süslenerek servise sunulur.