Su içene yılan bile dokunmaz

Susuz bir hayat düşünebilir misiniz? Bırakın insanları, doğanın varlığını gerektiği gibi sürdürebilmesi için vazgeçilmez olan su, tarih boyunca medeniyetlerin nerede kurulacağının belirleyicisi ve hayatın kaynağı olmuştur.

İnsanoğlu gerektiğinde yemeksiz kalabilir. Susuz bir yaşam sürmekse gerçekten imkansız.

Atalarımız da suyun ne kadar vazgeçilmez olduğunun bilincindelermiş elbette. Bunun için su sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olmuş ve suya ayrı bir saygı göstermişler. Hatta su içmek o kadar önemliymiş ki, sofrada su istendiğinde oturanların en genci kalkıp suyu koyarmış (bunun sebeplerinden biri de suyu içene gençlik aşılamak olsa gerek). Tabii diğerleri de su içme faslı bitene kadar yemeye ara verirler, su içenin hakkını korumak için onunla birlikte yemeye başlarlarmış. Günümüzde su içme şekline bu denli özen gösterilmiyor, yine de biz Türkler "Su içerken yılan bile dokunmaz" diyecek kadar değer veriyoruz suya ve onu içene.

Yoğurtlu Adapazarı ıslaması

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

500 gr köftelik kıyma

2 yemek kaşığı irmik

1 adet büyük boy kuru soğan

1 demet maydanoz

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

1 yemek kaşığı un

1 çay bardağı sıvıyağ

8-10 dilim kızarmış bayat ekmek

2 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı tereyağı

1 kase yoğurt

Kıymayı, irmiği, rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve kimyonu derin bir kaba aktarın. İyice yoğurduğunuz köfte harcından pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve iki avucunuz arasında yassılaştırarak oval köfteler hazırlayın. Köfteleri una buladıktan sonra, kızgın yağda önlü arkalı kızartın.

Diğer taraftan, yağı küçük bir tavada eritip sulandırdığınız salçayı da ekleyerek 5-6 dakika pişirin. Kızarttığınız bayat ekmekleri servis tabağına dizin. Sıcak salçalı sosu üzerlerinde gezdirip, kızaran köfteleri de üzerlerine paylaştırın. Yoğurdu sade ya da sarmısaklı olarak üzerlerinde gezdirip servis yapın. Servis yaparken, üzerine kırmızı pul biber ve kuru nane de serpiştirebilirsiniz.

Zeytinyağlı mantarlı bulgur pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

3 su bardağı pilavlık bulgur

4 su bardağı ılık et ye da tavuk suyu,

1 çay bardağı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

250-300 gr konserve mantar

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 demet dereotu

Pilavlık bulguru yıkayıp süzgeçte bekletin. Soğanları incecik doğrauın. Mantarları boylamasına ikiye bölüp kenarda bekletin. Dereotunu da ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayarak buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağını geniş ve kenarları yüksek bir pilav tenceresinde kızdırıp üzerine incecik kıydığınız soğanları ekledikten sonra, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.

Yıkayıp süzdüğünüz bulguru da ilave edip yine sık sık karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Üzerine ılık et ye da tavuk suyunu ve iri iri doğradığınız mantarı aktarın. Tuz ve karabiberi de serpiştirip tekrar kaıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak orta ısılı ateşte, bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını iyice kısıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine kağıt havlu yerleştirip kapağını tekrar kapatarak 15 dakika dinlendirin. İncecik doğradığınız dereotunu da serpiştirip karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları