Soyanın nimetlerinden biri: Tofu

Tofu nedir bilir misiniz? Salatanıza ya da çorbanıza katıp bu yararlı ürünü denemediyseniz bu yazıyı dikkatle okuyun derim.

Çünkü, özellikle vejetaryenler için önemli olabilecek bir protein kaynağıdır tofu. Zengin bir protein deposu olan soyadan, daha doğrusu soya sütünden elde edilir. Soya sütünün çökeltisi nagari adlı bir maddeyle birleştirilir ve süt lor haline gelir. İşte bu lorun diğer adıdır tofu. Bu lorun özelliği, katıldığı malzemenin tadına uyum sağlaması olduğundan, gerek salatalarda, gerekse çorbalarda ve diğer yemeklerde çok rahat kullanılır. Bizim yeni yeni keşfettiğimiz tofuyu Uzakdoğulular ta milattan önceki yıllarda tesadüfen keşfetmişler ve o zamandan beri de yaygın olarak kullanıyorlar. Demir açısından çok zengin olan, 100 gramında sadece beş gram yağ bulunduğu için diyet programlarına son derece uyum sağlayan, içeriğinde kolesterol barındırmayan, B vitamini deposu diyebileceğimiz bu malzemenin yumuşak ve sert olmak üzere iki çeşidi var. Yani, kullanacağınız tofu çeşidini, katacağınız yemeğin türüne göre belirleyebilir ve bu yararlı malzemeyi mutfağınızla hemen tanıştırabilirsiniz.

Bademli diyet biskotti

10 kişilik

Hazırlama süresi 70 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 100 gr yumuşamış diyet margarin

á 1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 adet limon kabuğunun rendesi

á 4 yemek kaşığı ince çekilmiş badem içi

á 1,5 su bardağı tam buğday unu

á 20-25 adet kiraz veya vişne şekerlemesi

Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan diyet margarin derin bir kaba koyulur. Üzerine, toz tatlandırıcı, rendelenmiş limon kabuğu ve yumurta sarısı eklenip yoğrulmaya başlanır. (Bu işlem mikser yardımıyla da yapılabilir) Üzerine çekilmiş badem içi ve tam buğday unu azar azar ilave edilip kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamur merdane yardımıyla dosya kağıdı büyüklüğünde ve dikdörtgen şeklinde açılır. Uzun kenarına vişne ya da kiraz şekerlemeleri dizilir. (şekerleme yosa bütün haldeki fındık ya da badem içleri de dizilebilir) Hamur uzun kenarından başlanarak rulo yapılır. Dosya kağıdı büyüklüğündeki alüminyum folyoyla hamur paket yapılır gibi sarılır. Paket yapılan hamur buzdolabında 1 saat bekletilerek sertleşmesi sağlanır. Hamur buzdolabından çıkarılıp üzerindeki folyo sıyrıldıktan sonra 1 santim kalınlığında dilimlenir. Fırın tepsisi yağlanır ya da üzerine fırın kağıdı serilir. Biskottiler tepsiye aralıklı olarak dizilip 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri hafifçe sararıncaya kadar, 20-25 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp soğumamış beklenen kurabiyeler servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları