Paylaş
Mutfakta böyle zamanlarda imdada yetişen bazı yiyecekler vardır. Bence sosis bunların başında yer alır. Kızartabilir, haşlayabilir, makarnaya veya pizzaya koyabilirsiniz. Benim favorim ise sosis sotedir. Hem büyükler sever, hem de çocuklar.
Biliyor musunuz, bizim için neredeyse çabuk yemek haline gelmiş olan “sosis”le ilgili ilk yazılı kayıt, M.Ö. 500 yıllarında Antik Yunan’da sahnelenen bir oyunun adı olarak var.
Sosis adı da Latin kökenli ve tuzlu anlamında olan “salsus” kelimesinden geliyor. Çünkü eskiden mevsimlerin yiyecekler üstündeki bozulma etkisini azaltmak için buzdolapları kullanılmıyormuş. Bu yüzden etler tuzlandıktan sonra hayvan bağırsaklarına doldurulup öyle saklanırmış. Böylece hem daha lezzetli hem de uzun ömürlü olurmuş.
Kuzey ülkelerinde yüksek sıcaklık sorunu olmadığı için tütsüleme işlemi daha yaygınken, iklimine göre kuru ya da taze sosis üretiliyormuş.
Pırasalı börek
Böreğin iç harcını hazırlamak için ince uzun seçtiğiniz pırasaların sararan kısımlarını atın, yıkayıp incecik doğrayın. Soğanları da yemeklik incecik doğrayın.
Yağı geniş bir tencerede kızdırıp soğan ve kıymayı ekleyin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Pırasayı da tencereye aktarın ve orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 8-10 dakika kadar pişirin.
Hafifçe yumuşayan pırasaların üzerine tuz ve karabiber serpin ve ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin.
Hamuru hazırlamak için yumurta, su, tuz ve sirkeyi yoğurma kabında karıştırın. Unu azar azar ekleyip kulak memesi kıvamında ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerine temiz bir bez örtüp 20 dakika dinlendirin.
Dinlenmiş hamuru eşit büyüklükte 10 bezeye ayırın. Bezelerden 5 tanesini üzerlerine nişastalı un serperek oklavayla 35-40 santim çapında açın.
Yağı tavada eritin. Açtığınız hamurları, aralarına ikişer yemek kaşığı yağ gezdirerek yağlanmış tepsiye üst üste dizilir. Üzerine pırasalı peynirli harcı yayın.
Açtığınız diğer 5 yufkayı da tepsiye aynı şekilde yağlayarak üst üste serin. Kalan yağı 2 yemek kaşığı yoğurtla karıştırıp hamurun üzerine sürün.
Böreği 10 dakika önceden 180 dereceye ayarladığınız fırının alt rafında 35-40 dakika kadar pişirin. Dilimleyip servise sunun.
Hamuru için;
? 3 adet yumurta
? 1 su bardağı su
? 5,5 su bardağı un
? 1 yemek kaşığı sirke
? 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için;
? 1 kg pırasa
? 2 adet orta boy kuru soğan
? 6 yemek kaşığı zeytinyağı
? 250 gr orta yağlı kıyma
? 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Hamuru açmak için;
? 1 çay bardağı buğday nişastası
? 1 çay bardağı un
? 200 gr tereyağı
? 2 yemek kaşığı yoğurt
Cevizli irmik lokumu
? 150 gr bitkisel margarin
? 3 su bardağı irmik
? Yarım su bardağı ılık su
? 1 paket vanilya
İçi için;
? 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için;
? 2 su bardağı tozşeker
? 3 su bardağı su
Şerbeti hazırlamak için su ve tozşekeri orta ısılı ateşe oturttuğunuz tencerede karıştırın, şeker eriyip şerbet kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 7-8 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Hamuru hazırlamak için irmik, vanilya ve eritilmiş ılık yağı yoğurma kabına aktarıp karıştırın. Hamuru yarım su bardağı ılık suyu ilave ederek iyice yoğurduktan sonra 10 dakika kadar dinlendirin. İrmikli lokum hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Diğer taraftan elinizi sık sık kaseye koyduğunuz suya batırarak yuvarlak parçaları avuçlarınız arasında bastırarak 5-6 santim çapında parçalar hazırlayın. Ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz içi koyup, hamurları cevizin üzerine doğru toplayarak yuvarlayıp lokumları yapın.
Hazırladığınız lokumları fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Lokumları, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın.
Son olarak, sıcak haldeki lokumların üzerine soğumuş şerbeti aktarıp 20 dakika beklettikten sonra servis yapın.
Paylaş