Sos hayat kurtarır

Var olan en önemli protein kaynaklarından biridir soya fasulyesi. Bizim mutfaklarımıza soya sosu gibi ürünlerle yeni yeni giriyor.

Bizim evin vazgeçilmez sosu soya; tavuk yemeklerinin, et yemeklerinin en iyi eşlikçisi bence. Pek çok yemeğe hemen uyum sağlayabiliyor ve lezzetlerine lezzet katıyor.

Hatta biraz iddialı olacak biliyorum ama bence soya sosu bildiğim onlarca sos arasından sıyrılıp benim "en uyumlu soslar" listemin birinci sırasına oturuyor.

Bir yemekçi olarak yaptığım onca yemekte kullandığım soysa sosuna güveniyor ve bu birinciliğini iç rahatlığıyla ilan ediyorum. Elbette ki diğer sosların da hakkını yiyecek değilim. İşte bu adalet duygum yüzünden ikinci sıraya bizim narekşisini, üçüncü sıraya İtalyanlar’ın balsamik sirkesini koyuyorum.

Adalet duygusundan biraz sıyrılıyor ve eskiden beri duygusal bir ilişki kurduğum tahini onların arkasına yazıyorum. Ve son olarak şunu da ekliyorum: Gurmeyim diyen ya da ağzının tadını bilen herkesin mutfağında bu soslar bulunmalı.

Etli hünkarbeğendi

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Malzeme listesi

500 gr. kuzu kuşbaşı et

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Patlıcan beğendi için;

4-5 adet orta boy patlıcan

2 fincan zeytinyağı 1 tepeleme yemek kaşığı un

2 su bardağı süt

Rendelenmiş taze kaşar

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Varsa 1 adet közlenmiş kırmızı biber

Kuşbaşı kuzu etlerini derin bir tavaya ya da orta boy bir teflon tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak, etler kendi suyunu verip çekinceye kadar, 3-4 dakika kavurun. Zeytinyağı ve salçayı ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Üzerine 4 su bardağı sıcak su aktarıp iyice yumuşayıncaya kadar, en az 50-60 dakika pişirin. Ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Patlıcanları soymadan fırın ızgarasında ya da ocak üzerinde çevirerek iyice yumuşayıncaya kadar közleyin.

Közlediğiniz patlıcanları soyup akan suyun altında yıkadıktan sonra sıkın. Patlıcanları kuşbaşı et formunda doğrayın. Zeytinyağını orta boy bir çelik tencerede kızdırın. Üzerine hemen unu ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Daha sonra da üzerine sütü ilave edin. Kaynamaya başlar başlamaz doğranmış patlıcanları aktarıp hızla karıştırın. 4 dakika sonra yemeği ocaktan alıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekledikten sonra tekrar karıştırın. İsterseniz mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpabilirsiniz. Bu aşamada beğendiye közlenmiş ve incecik doğranmış kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Beğendiyi fırına dayanıklı bir kaba yayıp üzerine pişirdiğiniz etleri yerleştirin.

İsterseniz bir adet dövülmüş sarmısak, kuru nane ve pul biberi tereyağında pişirip üzerine gezdirebilirsiniz. Etli hünkarbeğendiyi servise sunmadan önce fırın ızgarasında ısıtın.

Kakaolu Alman pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Kek için;

5 adet yumurta

4 fincan tozşeker

1 fincan ılık su

Türk kahvesi fincanıyla 5 fincan un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

2 adet orta boy muz

Krema için;

3 su bardağı süt

Yarım su bardağı tozşeker

2 tepeleme yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı mısır nişastası

2 yemek kaşığı kakao

2 paket vanilya

3 adet yumurtanın sarısı

Üzeri için;

Yarım su bardağı pudraşekeri

Keki hazırlamak için; yumurtaları bir kaba kırıp üzerine ılık haldeki suyu ve tozşekeri ekleyerek mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın. Bu arada başka bir derin kapta un, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Unlu karışımı tel süzgeçle eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla malzemeleri karıştırın. 25-30 santim çapındaki kek kalıbını sıvıyağla iyice yağlayıp hazırladığınız kek hamurunu bu kalıba aktarın. K

Keki 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konumuna ayarladığınız fırında üzeri sararıncaya kadar, 30 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip enlemesine ikiye bölün. Süt ve tozşekeri küçük bir tencerede tel çırpıcıyla çırpın. Un, mısır nişastası, kakao ve vanilyayı da ekleyip iyice karıştırın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine alıp sürekli karıştırarak krema katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Sıcakken içine yumurta sarılarını ilave edip mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın.

Hazırladığınız ılık kremayı keklerden birinin üzerine bolca sürün. Muzları ince ince dilimleyip kremanın üzerine yerleştirin. Diğer kek parçasını üzerine kapatıp üzerini pudraşekeriyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları