Sokaklarda satıcı kalmadı artık

İşportacıları kentin alanlarından uzaklaştırmak iyi oldu ama bu arada kurunun yanında yaş da yandı.

Ne Eminönü’nde balık ekmek satan tekneler var artık, ne de Fatih, Üsküdar gibi eski semtlerde tek tük kalmış olan seyyar helvacılar. Çocuklarımız leblebi helvasını, susamlı, fındıklı, yer fıstıklı krokanları nereden alacak? Ya leblebi unu... Yerken boğulma tehlikesi geçirdiğimiz ama yemekten de hiçbir zaman vazgeçmediğimiz leblebi ununu... Ninelerimizin, dedelerimizin bize anlattığı karamelalar da macun şekerleri gibi tarihe karışacak. Ya da bu tatlar Ramazan eğlencelerinin arasına sıkışıp kalacaklar. Akideyi, bonbonu, şemsiye çikolatayı, elma şekerini, horoz şekerini, koshelvayı, kuş lokumunu masallarda kalmaktan kurtarıp inatla üreten birkaç büyük firma da olmasa, geçmişin izlerini süremeyeceğiz. 23 Nisan törenlerinde sezonun ilk dondurmasını seyyar dondurmacıdan yiyip, kaçamaklar yapamayacak çocuklar. Günümüz çocukları o nedenle mi heyecansız acaba, bir ateş böceği gördüğümüz zaman bizim yüreğimiz pır pır ederken...

Kayısılı mimoza pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket iki katlı hazır pastaban

(İki katlı hazır kakaolu hazır kek.)

á 1 su bardağı portakal suyu

Kreması için;

á 1 paket kakaolu hazır puding

á 4 su bardağı süt

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 1 paket labne peynir (200 gr)

á 8-10 adet konserve kayısı (Taze kayısı da kullanabilirsiniz.)

Kakaolu kekin iki parçasını yan yana yerleştirin. Üzerlerinde portakal suyu gezdirerek kekleri ıslatın. Diğer taraftan, kremasını hazırlamak için; kakaolu hazır puding ve sütü orta boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken yumurta sarılarını ve labne peyniri ekleyin. Karışımı mikserin yüksek devriyle 7-8 dakika çırpıp, ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen kremanın yarısını plastik spatula yardımıyla keklerden birinin üzerine ve kenarlarına sürün. Kayısıları ince ince dilimleyerek üzerine yerleştirin. Kekin diğer parçasının tam ortasına çay tabağı koyup, bıçakla tabağın etrafını keserek yuvarlak parçayı çıkarın. Çıkardığınız parçayı avuçlarınız arasında ufalayarak çok küçük parçalara ayırın. Şimdi ortası delik olan parçayı kekin ilk katının üzerine oturtup kalan kremayı üzerine sürün. Üzerine ufaladığınız kek parçalarını serpiştirip, birkaç dilim kayısıyla süsleyin. İsterseniz üzerini krem şantiyle süsleyerek buzdolabında bekletin. İyice soğuyan pastayı dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları