Kurabiye ve çay... Birbirini bu kadar iyi tamamlayan iki lezzet az bulunur herhalde. Kahvenin keki vardır, çayın da kurabiyesi
Gerçekten de bir çay saatini renklendirmenin en lezzetli yoludur kurabiyeler ve bisküviler. Üstelik malzemeleri biraz hayal gücüyle benzersiz tatlar yaratmak için öyle uygundur ki, aynı malzemelerin içine bir parça çikolata ya da birazcık tarçın katarak bambaşka bir tat keşfetmek işten bile değildir. Hatta işi eğlenceli hale getirmek ya da çocuklarınızla birlikte kaliteli vakit geçirmek için bulunmaz bir fırsattır onlarla birlikte kurabiye yapmak. Çocuklarınız bu sayede kendi elleriyle hamuru şekillendirebilir, yaratıcılıklarını geliştirebilir, üstelik belki de ilk kez, kendi pişirdikleri bir şeyin de tadına bakma fırsatını bulabilirler.
Yetişkinler için çayın vazgeçilmezi olan kurabiyeler, modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş. Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu, dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine "ufak kek" adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini. Aslında Hollandalılardan çok daha önce, taa 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Yani, Hollandalılar eskiden beri bilineni, üstelik tesadüf eseri yeniden keşfetmişler.
Evet, önce Persler keşfetmiş, sonra Hollandalılar yeniden yapmış kurabiyeyi. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika’da ulaşmış kurabiye. Mesela, Amerikalı bir annenin, fındıklı kurabiye yaparken biten fındık yüzünden hazırladığı hamura çikolata parçaları koymayı denemesiyle doğmuş çikolata parçalı kurabiye. Bu tesadüften sonra da ülkedeki birçok çocuğun en sevdiği yiyeceklerden biri haline gelmiş çikolatalı kurabiye. Yalnızca çocukların vazgeçilmezi olmakla kalmamış çay sohbetlerinin de baş tacı oluvermiş bir anda.
Fındıklı, çikolatalı, bademli, portakallı, limonlu... Saymakla bitmeyecek kadar çok malzeme ve şekilde denenmiş durumda bugün kurabiye.
Yine de yeni çeşitler yaratılmayı bekliyor. Size düşen de kolları sıvayıp hamuru yoğurmak, sonra da çayınız demlenirken kurabiyelerinizi pişirmek. Dost sohbetleriyse kurabiyelerin lezzetine lezzet katmak için bahane.
Sucuklu tavuk dürüm
Malzeme listesi
á 2 adet tavuk göğüs eti
á 15-20 dilim sucuk
á 2 adet sivri biber
á 2 adet taze soğan
á 2 adet orta boy domates
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 3-4 yaprak (adet) kıvırcık marul
á 1 demet maydanoz
á 6-8 adet dürüm ekmeği
(Lavaş, pide ya da ince yufka ekmeği olabilir.)
Tavuk etini parmak şeklinde dilimleyin. Sivri biberleri ve taze soğanları ayıkladıktan sonra ince ince doğrayın. Yıkayıp süzdüğünüz marul yapraklarını ve ayıkladığınız maydanozları da incecik dilimleyip bir kenarda bekletin. Domatesleri de tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Zeytinyağı ve tavuk etlerini orta boy bir tavaya aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, tavuklar suyunu çekinceye kadar, 5-6 dakika kavurun.
Soğan ve biberi ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra, tuz ve karabiberi serpin. Küp küp doğradığınız domatesleri ve incecik dilimleidğiniz sucukları da tavaya aktarıp, ara sıra karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Son olarak, incecik kıyılmış marul ve maydanozu da üzerine ilave edip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için kenarda bekletin. Dürüm ekmeklerinin içine sucuklu karışımı eşit olarak paylaştırın. Ekmekleri sararak rulo yapın. Hazırladığınız dürümleri servis tabağına alıp yanına domates ve salatalık koyarak servis yapın.