PaylaÅŸ
Yani Türk kahvesi ve Türkiye’ye hazır kahveyi getiren ilk markanın adıyla -yani Neskafe olarak- tanıdığımız kahveden baÅŸka bir kahveyi sevmeyenlerden mi? Yoksa siz de benim gibi iyi kahve tutkunu musunuz? Damağını deÄŸiÅŸik tatlara açmış biri olarak yeni yeni kahveler denemek benim için apayrı bir serüven.Â
ıtalyanlar’ın meşhur espressosu ise hep favorilerim arasında... Temel olarak kavrulmuş kahve çekirdeklerinin incecik çekilmesi ve elde edilen bu kahvenin basınçlı suyla birleşmesiyle hazırlanan espresso, kendine has fincanlarda servis edilir. Özel bir makinede hazırlanır.
Bir de espressonun çeşitleri vardır. Bunlardan ilki, tek ya da iki ölçü espressonun üzerine kaynar su eklenerek elde edilen Americano’dur. Bardağın üçte biri espresso, üçte biri buharda ısıtılmış süt, kalanı da kalın süt köpüğü ile doldurulduğundaysa adı capuccino olur.
Buharda ısıtılmış kıvamlı sütün üzerine yine bir ya da iki ölçü espresso doldurulup üzeri süt köpüğü ya da krema ile süslendiğindeyse latte elde edilir.
PAPAZ YAHNÄ°SÄ°
MALZEME LÄ°STESÄ°
· 1 kg. kuşbaşı dana eti (süt danası tercih edin) · Yarım su bardağı zeytinyağı (50 gr. tereyağı da kullanabilirsiniz) · 1 yemek kaşığı tepeleme un · 15-20 adet arpacık soğan (2 adet orta boy kuru soğan da kullanabilirsiniz) · 5-6 diş sarmısak · 1 yemek kaşığı domates salçası · 2 adet orta boy ince havuç · 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber · 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi · 10 su bardağı sıcak su · Yarım çay kaşığı yenibahar
YAPILIşI: Kuşbaşı eti bir tencereye aktarıp üzerine sirkeyi, zeytinyağını koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Sık sık karıştırarak etlerin rengi kahverengiye dönünceye kadar 5-6 dakika kavurun. Unu serpip 2-3 dakika daha kavurun. Üzerine arpacık soğanları ya da yarım ay şeklinde doğradığınız kuru soğanları ekleyin. Salçayı katıp karıştırın. Soyulmuş havuçları 1 cm. eninde doğrayın ve soyulmuş sarmısaklarla beraber katın. Karıştırarak 5 dakika daha kavurduktan sonra tuz, karabiber, pulbiber ekleyin.
Üzerine yaklaşık 10 su bardağı sıcak su aktarıp orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, etler iyice yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
Etler iyice yumuşayıp yemek kendi suyuyla kalıncaya dek pişirmeye devam edin. Sıcak olarak servise sunun.
PaylaÅŸ