Kadehi kaldırıp bir yudum aldınız önünüzde duran şaraptan. Ağzınızda şöyle bir gezdirdikten sonra yuttunuz.
Garsona dönüp "devam" işareti verdiniz, çünkü beğendiniz ağzınıza, oradan da gırtlağınıza yayılan tadı.
Şarap deyince benim aklıma uzun zamana yayılan bir emek ve törensel bir bekleme süresi geliyor. Tabii, şarapları değerlendirirken sadece bekleme süreleri dikkate alınmaz. Örneğin, yemekle birlikte içilecek şarap başkadır, yemeklerden önce ya da sonra aperatif olarak içilecek şarap başka... Ve literatürde bu ayrım zaten yapılmıştır. Bir sofra şarabı vardır, bir de çerez şarabı... Ancak, şarap dediğimiz şey öyle iki kategoriye ayrılarak açıklanacak bir şey değildir. İçerdikleri alkol ve şeker oranı bakımından farklı sınıflarda değerlendirilebilecek yüzlerce şarap çeşidi vardır.
Çerez şaraplarının ülkemizde en çok tanınanı ise şeridir. İspanyolların ünlü şerisi, zamanla İngiltere’de de çok sevilmiş ve hemen tüm dünyaya yayılmıştır. Tarihi, İspanya’da bir dönem hüküm sürmüş olan Endülüs Emevileri’ne kadar dayanan şeri, aslında o zamana ait bir bölgenin ismidir. Ancak, sonra bu içki İngilizler tarafından benimsenince, adı da İngilizceye uygun hale getirilmiştir. İngilizler şerinin sadece adı üzerinde değil, tadı üzerinde de etkili olmuş ve İspanyollara bu içkiyi daha tatlı hale getirtmişlerdir. Yani bugün bile İngiltere’ye gidecek olan şeriler özel olarak üretilmektedir.
Sebzeli tavuk yahni
Malzeme listesi
6-8 adet tavuk baget eti
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy havuç
4 diş sarmısak
3 adet orta boy domates
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı ılık süt
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
60 dakika
Soğanları incecik yemeklik doğrayın. Havuçları rendeleyip sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Domatesleri de rendeleyip kenarda bekletin. Zeytinyağını geniş bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Soğan ve sarmısağı tencereye aktarıp sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Havuç ve domatesi ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirin. Sıcak su ve ılık sütü de aktarıp sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Diğer taraftan, tavuk etlerini fırına dayanıklı, orta boy, kenarları yüksek bir kaba yerleştirin. Hazırladığınız domatesli sosu kaptaki tavuk etinin üzerine gezdirin. Kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 1 saat kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Sütlü kanaat aşuresi
Malzeme listesi
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç
3 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm (Sultani üzüm de denir)
8-10 adet kuru kayısı
2 su bardağı ılık süt
Üzeri için;
100 gr. fındık içi
7-8 adet kuru incir
8-10 adet kuru kayısı
12 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
90 dakika
Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohutu ayrı ayrı kaplara koyup üzerlerine 4-5 santim çıkacak kadar soğuk suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğday, kuru fasulye ve nohudu yıkayıp süzdükten sonra üzerlerine 5 santim çıkacak kadar su ilave edip ayrı ayrı tencerelerde haşlayın. İsterseniz konserve kuru fasulye ve nohut kullanabilirsiniz. O zaman önceden ıslatıp haşlamanıza gerek yoktur. Sadece suyunu süzüp haşlanan buğdaya katmanız yeterli olacaktır. İyice yumuşayan buğdayın üzerine, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin. Ayrı ayrı tencerelerde haşladığınız nohut ve fasulyeyi de aşurelik buğdayın olduğu tencereye suyuyla birlikte aktardıktan sonra yaklaşık 20 dakika pişirin. Tozşeker ve yıkayıp süzdüğünüz kuru üzümleri ilave ettikten sonra tavla zarı formunda doğradığınız kuru kayısıları katarak 15 dakika daha pişirin (aşureyi sık sık karıştırmayı ve suyu azsa sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin). Aşure koyu kıvamlı bir çorba gibi olmalıdır. İsterseniz bir kahve fincanı kadar gül suyunu ve ılık sütü de üzerine aktararak yaklaşık 10 dakika daha kaynattığınız aşureyi ocaktan alın. Hafifçe ılık hale gelmesini bekleyip kaselere paylaştırarak üzerlerini nar, fındık, incir, kuru kayısıyla süsleyin. İsterseniz aşureye pişerken 1 adet portakalın kabuklarını çok ince doğrayarak ilave edebilirsiniz. Ama bu aşureyi bol fındıklı ve çok soğuk olarak servise sunmalısınız.