Paylaş
Yeme-içme kültürünün sosyal hayat üzerindeki etkisi ve tam tersi olarak kültürün yeme-içme üzerindeki etkisi yadsınamaz.
Eski İstanbul evlerinin, ramazanların vazgeçilmezi olan şerbet, bazı gelenek ve adetlerin de tam olarak merkezinde yer alıyormuş. Örneğin, kurşun dökmek gibi şerbet dökmek de eski İstanbul adetlerinden biriymiş. Ancak şerbet dökmek için öyle “kurşuncu” gibi özel birine ihtiyaç duyulmaz, kişinin yakınları ya da bizzat kendisi bu işi yapabilirmiş. Kişiyi ya da evi nazardan, kaza beladan ya da cinlerden korumak için şerbet döküldüğü olurmuş.
Şerbet hazırlanır, üç İhlas ve bir Fatiha okunarak şerbete üflenir, gece yarısı, görülmeyeceği bir yere, mümkünse bir dört yol ağzına besmele çekilerek dökülürmüş.
Şerbet dökülürken söylenen sözlerse şunlarmış: “Al derdimi, ver sağlığımı. Biz sizin ağzınızın tadını veriyoruz, siz de bizim ağzımızın tadını verin.”
Şerbeti döken kişi bu sözleri söyledikten sonra çabuk bir şekilde ve arkasına bakmadan eve döner, bu yaptığından da kimselere bahsetmezmiş.
Kaynak: İstanbul’un 100 Adeti / Uğur Aktaş
KAKAOLU KADIKÖY KEKİ
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve toz şekeri derin bir kaba koyup mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Sırasıyla havuç, ceviz içi, rendelenmiş portakal kabuğu, tarçın, sıvıyağ, un, karbonat ve kabartma tozunu ekleyip çatalla çırparak malzemeleri karıştırın.
Orta boy bir kek kalıbını fındık büyüklüğündeki bitkisel margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız koyu boza kıvamındaki hamuru kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında en az 40 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyin.
Puding ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın. Karıştırarak ılık hale getirin.
Ilık pudingi soğumuş olan kekin üzerine ve etrafına spatula yardımıyla sürün. Dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı rendelenmiş havuç
- Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
Üzeri için;
- 1 paket kakaolu hazır puding
- 3 su bardağı su
Paylaş