Şekerin yolu uzun

Önemli konuklarınıza ne ikram ederseniz edin, masada olması gereken şeylerin başında şeker gelir.

Bazen hayatımızda ezelden beri var olduğunu düşündüğümüz şeylerin, aslında meşakkatli yollardan geçerek bize ulaştığını hatırlamak zordur. Şekeri de böyle biliriz biz. Yani, sofralarımızdaki beyaz ya da kahverengi haliyle... Oysa şeker pancarının başından şeker olana kadar neler geçmiştir. Gelin pancarla birlikte çıkalım bu yolculuğa.

Silolara alınan pancar temizlenir ve fabrikaya taşınır. Fabrikada uygun boyutlarda kesilir. Özel bir işlemle, şerbeti çıkarılır. Şerbette şeker haricinde bulunan maddeler arıtılır. Buharlaştırıcı denen kazanlarda buhar yardımıyla koyu bir kıvama getirilen şerbet, vakumla arıtılır ve bir lapa elde edilir. İçindeki şeker şurubu ayrılarak kristalize olmuş şeker elde edilir. Bu şeker kurutularak elekten geçirilir.

Bu kadar uzun bir yol katederek çok yorulan şekerin vücudumuzun enerji kaynaklarının başında yer alması aslında biraz şaşırtıcı. Ancak enerji verici olması, onu istediğimiz kadar tüketebileceğimiz anlamına gelmiyor. Gereğinden fazla alınan şeker, şişmanlığa neden oluyor. İçinde vitamin, mineral ve protein bulundurmayan şeker, karaciğer rahatsızlıklarının da baş etmenleri arasında.

Pazılı değirmendere çöreği

MALZEME LİSTESİ
· 5 su bardağı un
· 250 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında yumuşamış)
· 2 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· 1 çay bardağı yoğurt
· 1 çay kaşığı karbonat
· 1 çay kaşığı limon suyu
· 2 çay kaşığı tuz
· 8 adet pazı yaprağı
· Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

YAPILIŞI: Unu derin bir kaba koyun. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ekleyin. Yoğurdu da ilave ettikten sonra üzerine limon suyu gezdirilmiş karbonatı da kaba aktarın. Son olarak, tuzu serpin. Diğer taraftan, pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra kağıt havluyla iyice kurulayın. İncecik doğrayıp yaprakları ovalayarak yumuşatın. Yumuşattığınız pazı yapraklarını ve rendelenmiş peyniri de malzemelerin olduğu kaba aktarın. Tüm malzemeleri 7-8 dakika yoğurup kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur hazırlayın.

Hamuru buzdolabına koyarak 30 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru tezgahın üzerine alıp merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Açtığınız yufkanın bir ucundan başlayıp rulo yapın. Ruloyu keskin bir bıçakla, 1 santim eninde parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Fırın tepsisini yağlayıp dilimleri yatık vaziyette aralıklı olarak tepsiye dizin. Çörekleri 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak ya da soğuk olarak servise sunun.

Bademli pratik şekerpare

12 KİŞİLİK
MALZEME LİSTESİ
· 250 gr bitkisel margarin
(yumuşamış)
· 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
(birinin akı ayrılacak)
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya
· 3 yemek kaşığı irmik
· 4 su bardağı un
· 1 çay bardağı soyulmuş badem
Şurubu için;
· 3 su bardağı tozşeker
· 3 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI: Öncelikle, oda sıcaklığında beklemiş yumuşak margarini derin bir kaba aktarın (ya da sıvı haldeki bitkisel margarini kullanın). Üzerine 2 tam yumurtayı ve bir yumurtanın sarısını ekleyip elinizle karıştırın. Bir başka kapta un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtaların üzerine ilave ederek iyice yoğurun. Elinize yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında hamur elde etmelisiniz. Sonra da hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Hamurların ortasına parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırın. Bu çukurlara soyulmuş bademleri yerleştirin.

Son olarak, hamurların üzerine fırça yardımıyla yumurta akını sürün. Yağlanmış fırın tepsisine ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtılmış, alt-üst konuma ve 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, kaynar su ve tozşekeri derin bir kapta, şeker iyice eriyinceye kadar çatalla karıştırın. Ilık şurubu, fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirin. Tatlının şurubu iyice çekmesi için 2-3 dakika bekleyip, çıkarın. Servis tabağına dizip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.

Not: İsterseniz şekerpare hamuruna 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi de katabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları