Şeker ne renk?

Parmağınızın ucunu tozşeker kavanozuna sokup, kavanozdan birkaç tane şeker alın.

Şimdi, bir toz şeker tanesini avucunuzda yalnız bırakın ki aslında onun beyaz olmadığını görün. Evet, şekerin bir rengi yok aslında. Kristal bir yapıya sahip olan şeker, çay kaşığının içinde ya da kavanozda göründüğü beyaz rengi, tek başına kaldığında koruyamaz. Çünkü, kristal yapılar üzerine düşen ışınları kırarak saydam bir görünüme sahip olur.

Kaşığımızdaki şeker tanelerindeyse durum şudur: Düzgün bir şekilde yerleşemediklerinden kırılan ışınlar her yana dağılır ve biz şekeri bütün renklerin bileşimi olan beyaz olarak görürüz. Çayımıza, kahvemize attığımız küp şeker, bir elmalı pastanın üzerini süsleyen pudraşekeri, aynı elmalı pastanın hamuruna tat veren tozşeker, kahverengi şeker... Şeker pancarının, soframıza gelirken kılıktan kılığa bürünmesinde, üretilirken başından geçen maceraların birbirinden farklı olmasının payı büyüktür.

Sebzeli Dalyan köfte

Malzeme listesi

750 gr. köftelik kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

3 dilim bayat ekmek (tost ekmeği de kullanabilirsiniz)

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı galeta unu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yarım çay kaşığı kimyon, yenibahar

İç harcı için;

1 adet ince, orta boy havuç

1 adet ince, orta boy kabak

3 adet yumurta

100 gr. karnabahar veya brokoli (1 su bardağı dolusu)

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Kıyma, rendelenmiş soğan ve yumurtayı derin bir kaba aktarın. Üzerine incecik ufaladığınız bayat ekmek içlerini ekleyip tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpip, yoğurun. Sonra da üzerini kapatarak köfte harcını buzdolabında 1 saat bekletin. Kabak ve havucu kazıyıp karnabahar veya brokoli ile birlikte tuzlu kaynar suda 5-6 dakika kadar haşlayın. Süzüp soğumasını bekleyin. Soğuyan kabak ve havucu uzunlamasına dörde bölün.

Bu arada, yumurtaları da katılaşıncaya kadar haşlayın. Süzüp kabuklarını soyun ve bütün olarak bir kenarda bekletin. Mutfak tezgahının üzerine 50 santim boyunda alüminyum folyo serip, zeytinyağını fırça yardımıyla folyonun üzerine sürün. Sonra da üzerine galeta ununu serpiştirin. Buzdolabında bekleyen köfte harcını, kalınlığı bir santim olacak biçimde folyonun üzerine dikdörtgen şeklinde yayın. Kabak ve havuçları etin ortasına uzunlamasına koyup karnabahar veya brokoliyi ve bütün haldeki yumurtaları da aralarına yerleştirin. Eti iki uzun kenarından tutarak üste toplayıp rulo haline getirin ve folyoya sarın.

Hazırladığınız ruloyu hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Tepsinin içine 1 su bardağı sıcak su ekleyerek 175 dereceye ayarlı fırında, en az 35-40 dakika pişirip çıkarın. Folyoyu sıyırıp çıkarın ve rulo köftenin biraz ılınmasını bekleyin. Sonra da iki parmak eninde dilimleyerek servise sunun. Bu yemeği pilav, salata, makarna yanında ikram edebilirsiniz.

Çikolatalı gelincik pasta

Malzeme listesi

140 gr. bitter çikolata

1 su bardağı su

100 gr. bitkisel margarin

2 su bardağı tozşeker

2 adet yumurta

1 paket vanilya

3 su bardağı un

3 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

Sos için;

2 su bardağı su

1 su bardağı süt

3 yemek kaşığı kakao

2 tepeleme yemek kaşığı un

1,5 su bardağı tozşeker

Çiçekler için;

3-4 adet taze çiçek

1 adet yumurtanın akı

1 yemek kaşığı pudraşekeri

Bitter çikolatayı küçük parçalara ayırıp suyla birlikte küçük bir çelik tencereye koyun ve kısık ateşte çikolatayı eritin. Diğer taraftan un, kakao ve kabartma tozunu başka bir kaba koyup karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Yumurta ve tozşekeri başka bir derin kaba koyup mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Üzerine vanilya ve eritilmiş çikolatayı ekleyip tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Son olarak, üzerine unlu kakaolu karışımı ilave edin.

23-25 santim çapındaki iki adet kek kalıbını yağlayın. Hamuru bu iki kalıba paylaştırın. Kekleri 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 35 dakika pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip kalıplardan alın. Diğer taraftan pastanın sosunu hazırlamak için; su, süt ve kakaoyu bir tencereye koyun. Un ve tozşekeri ekleyip iyice çırpın. Sosu, orta ısılı ateşte koyu ayran kıvamına gelinceye kadar pişirin.

Keklerden birini geniş bir tabağa yerleştirin. Üzerine hafif ılık hale gelen sosu gezdirip ikinci keki üzerine kapatın. Üzerine ve kenarlarına tekrar sos gezdirin. İsterseniz iki kek parçası arasına muz, çilek gibi taze meyveler koyabilirsiniz. Pastayı buzdolabına koyup soğumasını bekleyin. Şimdi de size güzel bir süsleme tekniği anlatalım. Yumurta akını bir kasede hafifçe çırpın. Pudraşekerini de başka bir kaseye koyun. Taze çiçekleri saplarından kesip önce yumurta akına sonra pudra şekerine batırın ve kekin üzerini bu çiçeklerle süsleyin. Pastayı servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları