Şehirde sokak yemekleri

Biz şehirde yaşayanların sokakta bulundukları süre, evde bulundukları süreden daha fazla oluyor.

Haberin Devamı

Hal böyle olunca, şehrin sokakları evimizin odaları, her tür yemek mekânı da evimizin mutfağı olup çıkıyor. Ben en sevdiğim lezzetleri şık restoranlarda olduğu kadar şehrin caddeleri arasında kendi yerini kurmuş ve eşsiz yemekler sunan sokak yemekçilerinde buluyorum.
Sokak yemeklerini tek seven ben değilim ki, bizim de tıpkı İtalya’da olduğu gibi bir sokak yemekleri festivalimiz var. Hazırlanış hızı ve kolaylığı sebebiyle midir nedir anlayamıyoruz sokaklarda ne kadar lezzetli yemekler yediğimizi. Ancak uzaklara gidince anlaşılıyor sokak yemeklerinin değeri. Sokakta satılan simitle yanında içtiğimiz bir bardak çayın, yarım ekmek dönerin eşlikçisi olan bir bardak buz gibi ayranın, soğanlı salatasıyla balık-ekmeğin tadı insanın damağında bir kez yer etti mi, bir daha hiçbir “yeni” unutturamıyor o alışılan lezzetleri.
Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir annenizin yemeklerini ararsınız, bir de ülkenizin sokak yemeklerini. Tıpkı annemiz gibi, şehir de kocaman açar kucağını bize; bu özlemin kaynağı sizce de bu olabilir mi?

Haberin Devamı

Pazılı değirmendere çöreği

· 5 su bardağı un
· 250 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında yumuşamış)
· 2 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· 1 çay bardağı yoğurt
· 1 çay kaşığı karbonat
· 1 çay kaşığı limon suyu
· 2 çay kaşığı tuz
· 8 adet pazı yaprağı
· ½ su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

YAPILIŞI: Unu derin bir kaba koyun. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ekleyin. Yoğurdu da ilave ettikten sonra üzerine limon suyu gezdirilmiş karbonatı da kaba aktarın. Son olarak tuzu serpin. Diğer taraftan, pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra kağıt havluyla iyice kurulayın. İncecik doğrayıp yaprakları ovalayarak yumuşatın. Yumuşattığınız pazı yapraklarını ve rendelenmiş peyniri de malzemelerin olduğu kaba aktarın. Tüm malzemeleri 7-8 dakika yoğurup kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur hazırlayın.

Hamuru buzdolabına koyarak 30 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru tezgahın üzerine alıp merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Açtığınız yufkanın bir ucundan başlayıp rulo yapın. Ruloyu keskin bir bıçakla, 1 santim eninde parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Fırın tepsisini yağlayıp dilimleri yatık vaziyette aralıklı olarak tepsiye dizin. Çörekleri 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak ya da soğuk olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Bademli pratik şekerpare

· 250 gr bitkisel margarin
(yumuşamış)
· 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
(birinin akı ayrılacak)
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya
· 3 yemek kaşığı irmik
· 4 su bardağı un
· 1 çay bardağı soyulmuş badem
Şurubu için;
· 3 su bardağı tozşeker
· 3 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI: Öncelikle, oda sıcaklığında beklemiş yumuşak margarini derin bir kaba aktarın. (Ya da sıvı haldeki bitkisel margarini kullanın.) Üzerine 2 tam yumurtayı ve bir yumurtanın sarısını ekleyip elinizle karıştırın. Bir başka kapta un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtaların üzerine ilave ederek iyice yoğurun.

Elinize yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında hamur elde etmelisiniz. Sonra da hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Hamurların ortasına parmağınızla hafifçe bastırarak çukurlaştırın. Bu çukurlara soyulmuş bademleri yerleştirin. Son olarak, hamurların üzerine fırça yardımıyla yumurta akını sürün.

Yağlanmış fırın tepsisine ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtılmış, alt-üst konuma ve 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, kaynar su ve tozşekeri derin bir kapta, şeker iyice eriyinceye kadar çatalla karıştırın. Ilık şurubu, fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirin. Tatlının şurubu iyice çekmesi için 2-3 dakika bekleyip çıkarın. Servis tabağına dizip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.

Not: İsterseniz şekerpare hamuruna 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi de katabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları