Şehir bizim evimiz

Biz şehirde yaşayanların sokakta bulundukları süre, evde bulundukları süreden daha fazla oluyor.

Hal böyle olunca, şehrin sokakları evimizin odaları, her tür yemek dükk nı da evimizin mutfağı olup çıkıyor. Ben en sevdiğim lezzetleri şık restoranlarda olduğu kadar şehrin caddeleri arasında kendi yerini kurmuş ve eşsiz yemekler sunan sokak yemekçilerinde buluyorum. Sokak yemeklerini tek seven ben değilim ki, bizim de tıpkı İtalya’da olduğu gibi bir sokak yemekleri festivalimiz var. Hazırlanış hızı ve kolaylığı sebebiyle midir nedir anlayamıyoruz sokaklarda ne kadar lezzetli yemekler yediğimizi. Ancak uzaklara gidince anlaşılıyor sokak yemeklerinin değeri. Sokakta satılan simitle yanında içtiğimiz bir bardak çayın, yarım ekmek dönerin eşlikçisi olan bir bardak buz gibi ayranın, soğanlı salatasıyla balık-ekmeğin tadı insanın damağında bir kez yer etti mi, bir daha hiçbir "yeni" unutturamıyor o alışılan lezzetleri. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir annenizin yemeklerini ararsınız, bir de ülkenizin sokak yemeklerini. Tıpkı annemiz gibi, şehir de kocaman açar kucağını bize; bu özlemin kaynağı sizce de bu olabilir mi?

Pazılı Değirmendere çöreği

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

5 su bardağı un

250 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 çay bardağı yoğurt

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı limon suyu

2 çay kaşığı tuz

8 adet pazı yaprağı

Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

Unu derin bir kaba koyun. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ekleyin. Yoğurdu da ilave ettikten sonra üzerine limon suyu gezdirilmiş karbonatı da kaba aktarın. Son olarak, tuzu serpin. Diğer taraftan, pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra kağıt havluyla iyice kurulayın. İncecik doğrayıp, yaprakları ovalayarak yumuşatın.

Yumuşattığınız pazı yapraklarını ve rendelenmiş peyniri de malzemelerin olduğu kaba aktarın. Tüm malzemeleri 7-8 dakika yoğurup kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Hamuru buzdolabına koyarak 30 dakika kadar dinlendirin. inlenen hamuru tezgahın üzerine alıp merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Açtığınız yufkanın bir ucundan başlayıp rulo yapın. Ruloyu keskin bir bıçakla, 1 santim eninde parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Fırın tepsisini yağlayıp dilimleri yatık vaziyette aralıklı olarak tepsiye dizin. Çörekleri 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak ya da soğuk olarak servise sunun.

Havuçlu lahana kavurması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

7-8 adet beyaz lahana yaprağı

2 tatlı kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 adet orta boy havuç

1 çay kaşığı hardal

1 tatlı kaşığı sirke

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay bardağı ılık su

1 adet tavuk bulyon

Lahana yapraklarının kalın damarlarını ayırın. Yaprakların yumuşak kısımlarını incecik doğradıktan sonra yıkayın ve süzün. Soğanı incecik doğrayın. Sarmısakların üzerine çok az miktarda tuz serpip dövün. Havucun kabuğunu kazdıktan sonra, rendenin büyük delikli tarafıyla rendeleyin.

Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını geniş bir tavada eritin. İncecik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarmısağıı ilave edip 2-3 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine rendelenmiş havucu ve süzdüğünüz lahanayı aktarıp sık sık karıştırarak 7-8 dakika kadar kavurun. Tavuk bulyonu 1 çay bardağı kadar ılık suda eritin. Tuz, karabiber sirke ve hardalı da ekleyip iyice karıştırın.

Bu karışımı kavurduğunuz lahananın üzerine aktarın. Sık sık karıştırarak orta ısılı ateşte 12-15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Bu, özellikle etlerin yanına çok yakışan bir garnitürdür.
Yazarın Tüm Yazıları