Paylaş
Özellikle sefer zamanı ayrı bir faaliyete geçilir ve seferden en az altı ay önce yiyecek alımına başlanırmış. Osmanlı ordusuna mensup “satın almacılar” imparatorluğun dört bir tarafına gönderilir ve bu çok uzun ve yorucu dönem için yiyecek almaları sağlanırmış. Ancak sonra bakmışlar ki, seferler çok uzun sürüyor ve bu uzun sürede yiyecekler bozularak ziyan oluyor ya da düşman orduları tarafından talan edilip yağmalanıyor, çözümü daha pratik bir yemekle beslenmekte bulmuşlar.
Yanlarında taşıdıkları tarhana ve kurutulmuş yoğurtla beslenmeye başladıklarında ihtiyaç duydukları tek şey gittikleri yerde alacakları bir miktar su olmuş. Bu üç malzeme birleştiğinde koyu kıvamlı bir çorba çıkıyormuş ortaya ve bu çorba askerlerin yemek ihtiyacını karşılamaya yetmese bile acil durumlar için can simidi niteliği taşıyormuş.
Tarhanayı sefer sırasında kullanan tek ordu Osmanlı ordusu da değilmiş üstelik. Selçuklular da bu besleyici yiyeceği çok kullanır ve ordunun yemek listesinden hiç eksik etmezlermiş.
Pırasalı Rumeli böreği
· 6 adet hazır yufka
Yufkanın sosu için;
· 100 gr eritilmiş bitkisel margarin
· 1 su bardağı yoğurt
· 1 su bardağı süt
İç harcı için;
· 1 kg pırasa (sadece beyaz kısmı kullanılacak)
· 3 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 tepeleme yemek kaşığı un
· 1 su bardağı süt
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· ½ su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
(Lor peyniri de kullanabilirsiniz.)
· 3 adet yumurta
Ayrıca;
· 1 yemek kaşığı çörekotu
· 1 adet yumurta
YAPILIŞI: Çok kalın olmayan pırasaların sadece beyaz kısımlarını incecik halkalar halinde dilimleyin. Sıvıyağı ve doğradığınız pırasaları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine unu serpiştirip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi de serptikten sonra sütü ilave edip karıştırın. Yaklaşık 2-3 dakika daha pişirdiğiniz pırasaları ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine yumurtaları kırıp rendelenmiş beyaz peyniri ya da lor peynirini ekleyip karıştırdıktan sonra ılık hale gelmesi için kenarda bekletin.
Eritilip ılıtılmış margarini, yoğurt ve sütü orta boy bir kasede tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. 40-50 santim boylarında büyük bir tepsiyi 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağla yağlayın. Yufkaların birini, buruşturarak tepsiye yerleştirin. Üzerine yufka için hazırladığınız sostan 2-3 yemek kaşığı kadar gezdirin. Üzerine 2 yufkayı daha aralarına sos gezdirerek üst üste yayın. Yaydığınız üçüncü yufkanın üzerine ılık haldeki pırasalı harcı yayın. Üzerine dördüncü yufkayı kapatıp kalan iki yufkayı da aralarına sos yayarak üst üste yerleştirin. Yaydığınız son yufkanın üzerine kalan sosu 1 yumurta ile çırparak gezdirin.
Böreği çöreoktu, susam ve keten tohumyla süsleyip 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Üzeri sarı kahverengi olup kızaran böreği fırından alın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Şuruplu Selanik tatlısı
Hamur için;
· 2 su bardağı mısır unu
· 1 su bardağı un
· 2 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· 1 çay bardağı sıvıyağ
· ½ su bardağı tozşeker
· 1 çay kaşığı karbonat
Şurubu için;
· 2 su bardağı tozşeker
· 3 su bardağı su
· 2-3 yemek kaşığı hindistancevizi
YAPILIŞI: Mısır unu ve unu derin bir kaba koyup elinizle karıştırın. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları kırıp sıvıyağı ekleyin. Tozşeker ve karbonatı da ilave edip kulak memesi yumuşaklığında olan ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar, yaklaşık 2-3 dakika yoğurun.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlşarınız arasında yuvarlayın. Diğer taraftan, fırın tepsisini sıvıyağla yağlayıp hazırladığınız yuvarlak hamurları yağlanmış tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Hamurları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Şurubu hazırlamak için; tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarıp karıştırın. Kısık ateşte, arada sırada karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp soğuması için bekleyin. Pişirdiğiniz tatlıları fırından çıkarıp henüz sıcak haldeyken soğuk şurubun içine atın. Tatlıları yaklaşık 30 dakika kadar şurubun içinde beklettikten sonra el süzgeciyle süzerek servis tabağına alın. Üzerlerini hindistancevizi tozuyla süsleyip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Paylaş