Paylaş
Ayrıca istenirse, balık kemikli haliyle iri parçalara böldürülüp kullanılabilir.
Patates ve kerevizler soyulup ince halkalar halinde ya da parmak biçiminde dilimlenir. Domatesler soyulup tavla zarı formunda doğranır.
Konserve enginar kalbi bulunamazsa, soyulmuş taze enginar ya da konserve enginar da iş görecektir.
Soğanlar soyulup ince halkalar halinde dilimlenir. Sarmısaklar ortadan ikiye bölünür.
Zeytinyağının yarısı geniş bir tencere ya da kapaklı bir fırın kabına gezdirilip soğan halkaları üzerine dizilir.
Üzerine patates dilimleri, onun üzerine de kerevizler sıralanır.
Dizme işlemi sırasında her kata tuz, karabiber ve sarmısak serpiştirmek ihmal edilmemeli.
Dizme işlemi bitince üzerine dörde bölünmüş enginar ya da bütün haldeki enginar kalpleri yerleştirildikten sonra en üste balıklar yerleştirilir.
Balıkların aralarına domatesler yerleştirilip üzerine defne yaprakları koyulur.
İnce kıyılmış maydanoz da serpiştirildikten sonra limon suyu, kalan sızma zeytinyağı ve sıcak su balıkların üzerine gezdirilir.
Tencere orta ısılı ateşin üzerine oturtulup kapağı açık vaziyette suyu kaynayıncaya kadar pişirilir.
Ara sıra patateslerin pişip pişmediği kontrol edilir. Zaten patates pişerse balık da pişmiş demektir.
Not: Balığa sıcak su yerine beyaz şarap da katılabilir. Beyaz şarap yemeğe çok hoş bir aroma verecektir.
Hatta suyla birlikte 4-5 yemek kaşığı hazır süt kreması da eklenirse balık lezzetinden yenmez.
Malzeme listesi
- 1,5 - 2 kg levrek veya dil balığı (Beyaz etli herhangi bir balığın filetosu kullanılabilir.)
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 8-10 diş sarmısak
- 3 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy kereviz
- Varsa 7-8 adet konserve enginar kalbi (3 adet enginar da kullanılabilir.)
- 2 adet orta boy domates
- 3 adet kuru defne yaprağı
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 demet maydanoz
Paylaş