Paylaş
ETLİ MARUL SARMASI (4 kişilik)
NE LAZIM?
- 250-300 gr orta yağlı kıyma
- 25-30 marul yaprağı
- 1/2 demet maydanoz
- 2 orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 büyük boy domatesin rendesi
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 2 tatlı kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı sıcak su
Sosu için;
- 1 limonun suyu
- 1 yumurta
- 1 su bardağını biraz geçecek kadar un
NASIL YAPARIM?
- Marul yapraklarını kaynayan suya batırıp içinizden 10’a kadar sayın ve hemen çıkarın. Soğuk su dolu bir kaba koyun. Yine hemen çıkarıp süzgece yerleştirin. Ortalarındaki sert kısımları bıçakla kesip atın ve avuç içi büyüklüğünde parçalar hazırlayın.
- Soğanları tavla zarı formunda, incecik doğrayıp üzerine karabiber ve tuz ekledikten sonra yoğurarak yumuşatın. Kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç, incecik kıyılmış maydanoz, rendelenmiş domates ve zeytinyağını ilave edip iyice yoğurun.
- Haşlanmış marul yapraklarını, parlak tarafı tezgâha gelecek şekilde yayın. Uçlarına hazırladığınız harçtan birer yemek kaşığı dolusu koyduktan sonra kenarlarını içe kıvırıp rulo yapın.
- Hazırladığınız sarmaları tencereye yerleştirip tereyağını küçük parçalar halinde üzerine ekledikten sonra 2 su bardağı sıcak su ilave edin. Porselen bir tabakla üzerini kapatıp kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirin.
- Son olarak, limon suyu, un ve yumurtayı küçük bir kâsede çatalla çırpın. Karışımı dolmaların üzerine gezdirip 5-10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
MERCİMEKLİ, BULGURLU PAZI SARMA (6 kişilik)
NE LAZIM?
- 2 bağ pazı yaprağı
- 1 su bardağı kalın bulgur
- 2 orta boy haşlanmış patates
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
Servis için;
- 1 kâse sarımsaklı yoğurt
NASIL YAPARIM?
- Pazı yapraklarını temizleyerek kaynayan suyun içinde 1-2 dakika bekletip süzün.
- Orta boy bir tencereye yemeklik doğranmış soğanı ve tereyağını koyun. Orta ısılı ateşte karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
- Yıkanmış bulgur, mercimek ve salçayı içine ekleyip 5 dakika daha kavurun.
- 2 su bardağı su, tuz, karabiberi katıp suyunu çekinceye dek pişirin. Suyunu çekince ocaktan alıp soğutun. İçine püre haline getirdiğiniz patatesleri katıp köfte gibi yoğurun.
- Haşladığınız pazı yapraklarını 2 ya da 3’e bölerek hazırladığınız bulgurlu harçla sarın.
- Geniş bir tencereye 5 yemek kaşığı zeytinyağı koyun, sarmaları dizin. Bir porselen tabağı ters kapatıp hafif bastırın.
- Üzerine 5 su bardağı sıcak su gezdirip pişirin. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edin.
Paylaş