Hep hayran olmuşumdur, yıllarca bir işte çalıştıktan sonra sırf artık işlerini sevmedikleri için düzenlerini bırakıp istedikleri gibi bir yaşamın peşinden gidebilenlere.
Bunlardan biridir çocukluk arkadaşım Melih Karaer. Melih, yıllarca başka işler yaptıktan sonra hep hayalini kurduğu şarapçılığa soyundu, Mudanya-Tirilye’de butik şarap üretimine başladı. Bakus Şarapçılık 2003 yılında kurulduğundan beri şaraplarını Butik adıyla üretiyor. Çevremde pek çok kişi var, işi gücü bırakıp bir sahil kasabasına yerleşerek şarapçılıkla uğraşmaya yeltenen. Bu beni sevindiriyor, çünkü hem sevdiği işi yapan insan sayısı artıyor, hem de şarap severlerin damaklarına farklı tatlar dokunmuş oluyor.
Mantar soslu parmak köfte
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
500 gram orta yağlı köftelik kıyma
3 dilim bayat ekmek
Varsa 2 yemek kaşığı irmik
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
1 adet yumurta
1 demet maydanoz
Mantarlı sos için;
1 paket hazır mantar çorbası
1 küçük kutu hazır süt kreması (200 ml)
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kıymayı derin bir kaba koyun. Bayat ekmek dilimlerini ıslatıp sıktıktan sonra kıymanın üzerine ekleyin. Üzerine soğanı rendeleyip tuz ve karabiberi serpin. Kimyon ve yenibaharı da ilave edip yumurtayı katın. Çok ince kıyılmış maydanozu da ekleyip 2-3 dakika kadar yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra köftelere parmak şekli verin. Diğer taraftan, geniş bir teflon tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Köfteleri kızgın yağda, önlü arkalı birer dakika kadar, hafifçe kızartın. Sonra geniş bir tabağa dizin. Toz halindeki hazır mantar çorbasını derin bir kaba aktarın. Üzerine sütü ekleyin. Varsa hazır süt kremasını da ilave edin (hazır süt kreması yoksa 1 su bardağı süt daha ilave edebilirsiniz). Tel çırpıcı ya da çatalla tüm malzemeleri çırpın. Tuz ve karabiberi ekleyip tekrar karıştırın. Köfteleri fırın kabına dizin. Üzerine hazırladığınız mantar sosu gezdirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika pişirin. İsterseniz üzerine 4-5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar serpiştirip 5 dakika daha pişirebilirsiniz.
Çilekli Kup Elena
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi
300-400 gram çilek
2 su bardağı tatlı yoğurt (kaymaksız ve susuz olmalı)
1 su bardağı hazır süt kreması (küçük paket, 200 ml)
1 su bardağı tozşeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Varsa 3-4 top vanilyalı dondurma
Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tavla zarı formunda doğrayarak bir kenarda bekletin. Yoğurdu mutfak robotuna ya da blendere koyup üzerine hazır süt kremasını ekleyin. Tozşekeri ve limon suyunu da ilave ettikten sonra varsa vanilyalı dondurmayı katın. Malzemeleri aralıklı olarak (robotu ya da blenderi bir durdurup bir çalıştırarak) çekip püre haline getirin. Çilekleri kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine paylaştırın. Üzerlerine püre haline getirdiğiniz koyu boza kıvamındaki sosu paylaştırın. Kupları buzdolabına koyup 20-30 dakika kadar bekletin. Üzerlerini krem şantiyle süsleyerek servise sunun.