Bir görüş vardır: “Kalp için iyi olan, beyin için de iyidir” görüşü...
Beslenme açısından da doğrudur bu görüş. Yani genel olarak şunu söyleyebiliriz: Kalp sağlığına dikkat eden birinin beyin sağlığı da yerindedir. Kalıtımsal bazı hastalıkları ve özel koşulları bu söylediğimizin dışında tutmak zorundayız ama dediğimiz gibi, “kalbim sağlıklı olsun” deyip beslenme biçimini ona göre düzenleyen biri, aynı zamanda beyin sağlığına da koruyor demektir. Beynimizin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için dengeli beslenmeye ihtiyacı vardır. Peki nedir dengeli beslenme? Vücudun ihtiyacı olan, vitamin ve minerallerin yeterince alınması olarak açıklayabiliriz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Akdeniz tipi beslenme pek çok bakımdan olduğu gibi beynin sağlığı bakımından da ideal. Öncelikle bitkisel bir beslenme tipi... Yani sebze, meyve ve tahılların dengeli olarak tüketildiği bir reçete, Akdeniz beslenme biçimi. Bu beslenme tipinin en önemli ürünüyse zeytinyağı ve bu da beyin sağlığı açısından pek önemli. Akdeniz beslenme biçiminin vazgeçilmezlerinden biri de balıktır ve balık tüketimi beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Çünkü balık ve balıkyağı Omega-3 açısından çok zengindir ve Omega-3 yağ asidi beyin fonksiyonlarının yeterince iyi çalışması için hayati önem taşır. Bu yüzden sadece kalp sağlığı için değil, beyin sağlığı için de haftada en az bir kez balık yemek çok önemlidir.
Havuçlu fasulye dizmesi
6 kişilik Hazırlama süresi: 15 dakika Pişme süresi: 45 dakika
MALZEME LıSTESı * 1 kg. taze fasulye * 2 adet orta boy havuç * 3 adet orta boy kuru soğan * 1 çay bardağı zeytinyağı * 3 adet kesmeşeker * 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber * 3 su bardağı sıcak su
YAPILIşI Fasulyeyi yıkayıp ayıklayın. Havuçları soyup yıkadıktan sonra uzunlamasına kalem şeklinde doğrayın. Soğanları soyup bir tanesini bütün bırakın. Diğerlerini yarım santim eninde halkalar halinde doğrayın. Bütün olarak bıraktığınız soğanı geniş bir tencerenin tam ortasına yerleştirip zeytinyağını tencereye aktarın. Soğanın etrafına havuç dilimlerini yelpaze şeklinde dizin. Üzerine önce halka şeklindeki soğanların, sonra fasulyenin yarısını dizdikten sonra, soğan halkalarının kalanın yerleştirin. Kalan fasulyeyi de dizdikten sonra şeker, tuz ve sıcak suyu da aktararak tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte, fasulye yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip ocaktan aldıktan sonra biraz soğumasını bekleyerek tencereyi servis tabağına ters çevirin. Soğuduktan sonra servise sunun.
Marmelatlı sable kurabiye
8-10 Kişilik Hazırlama süresi: 25 dakika Pişme süresi: 20 dakika
MALZEME LıSTESı * 150 gr. bitkisel margarin * 2 adet yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) * 1 adet limon kabuğunun rendesi * 4 yemek kaşığı pudraşekeri * 1 paket vanilya * 2,5 su bardağı dolusu un * 1 çay bardağı frambuaz marmelatı (herhangi bir marmelat kullanılabilir) * 1 adet yumurtanın beyazı
YAPILIşI Oda sıcaklığında yumuşamış olan bitkisel margarini derin bir yoğurma kabına koyun. Üzerine yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sadece sarılarını katın. Bir limonun kabuğunu rendenin küçük delikli tarafında rendeleyip malzemelere ekleyin. Vanilyayı ve pudraşekerini de koyduktan sonra unu azar azar ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 4-5 dakika sonra elinizle yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru toparlayıp oda sıcaklığında en az 30 dakika bekletin. Dinlenen hamuru bir merdane yardımıyla ya da elinizle yarım santimden biraz daha ince olacak şekilde açın. Hamurdan şekilli kurabiye kalıplarıyla ya da bir çay bardağının ağzıyla şekilli parçalar çıkarın (her şekilden iki adet hazırlamanız gerekir). Farklı şekillerdeki kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip üzerlerine yumurta akı sürün. Böylece üzerlerine koyacağınız kurabiyeler hemen yapışacaktır. Tepsideki hamurların eşlerinin ortalarını ruj kapağı ya da maden suyu kapağı yardımıyla çıkarın. Ortası delik kurabiyeleri, üzerine yumurta akı sürülmüş diğer kurabiyelerin üzerine oturtun. Ortalarındaki deliklere herhangi bir marmelattan yarımşar çay kaşığı kadar koyun (bazen pişerken marmelat dağılabilir. ısterseniz ilk denemede marmelatı koymayın. Bu işlemi kurabiye pişip soğuduğunda da yapabilirsiniz). Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 20 dakika, üzerleri sararıncaya kadar pişirip çıkardıktan sonra soğumalarını bekleyin. Fırından çıkan kurabiyeler kendi sıcaklıklarıyla pişmeye devam eder, o yüzden fırında fazla tutmayın.