Siz de yumurtanın sarısını ya da beyazını yemeyenlerden misiniz?
Daha kötüsü, yumurtayı pasta ya da kek malzemesi olması dışında tüketmemeniz tabii ki. Oysa, yumurta, yaşa ve sağlık koşullarına bağlı olmak şartıyla, mutlaka tüketilmesi gereken bir gıdadır. Orta boy bir yumurtada beş - altı gram protein bulunur ve bu protein miktarının tamamı "yüksek kaliteli"dir. "Aman Sahrap Hanım, proteinin kalitelisi mi olur" demeyin sakın. Protein, aslında aminoasit denen yapıtaşlarından oluşur ve biz insanların bünyesi birtakım aminoasitleri üretebilirken, bazılarını üretemez.
İşte esansiyel aminoasitler de vücudumuzun üretemediği türdendir. Sağlıklı bir vücut için gerekli olan esansiyel aminoasitler yumurtada yeterince vardır. Az önce bahsettiğimiz yüksek kalite de bununla ilgilidir. Yumurtada bulunan proteinin hemen tamamı vücut proteinlerine çevrilebilir niteliktedir. Peki yumurtada bulunan bu bol miktardaki kaliteli proteinden kim daha çok yoksun kalır. Yumurtanın sarısını yemeyenler mi, beyazını yemeyenler mi? Proteinin yarısından biraz fazlası beyaz kısımda toplanmıştır ama aradaki fark ciddiye alınacak ölçüde değildir. Yani, beyazını yemeyen de sarısını yemeyen de aynı miktarda proteinden mahrum kalır.
Havuçlu patates mezesi
Malzeme listesi
á 4-5 adet orta boy patates
á 2 su bardağı yoğurt
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
á 2 adet orta boy havuç
á 1/2 su bardağı zeytinyağı
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 3 diş sarmısak
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Patatesler akan suyun altında yıkanıp bol suyla haşlanır. Süzülüp kabukları soyulduktan sonra derin bir kaba aktarılır ve iyice ezilerek püre haline getirilir. Henüz sıcak haldeyken tuz, karabiber, kimyon, pul biber ve yoğurt eklenip iyice karıştırılır ve bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, soyulmuş havuçlar ve soğan ayrı ayrı kaplara rendelenir. Sarmısaklar soyulup pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenir. Zeytinyağı, rendelenmiş soğan ve sarmısaklar orta boy bir tavaya aktarılır. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, yağ kızıp soğanlar kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilir. Üzerine hemen havuç ilave edilip 3-4 dakika, havuç hafifçe yumuşayıncaya kadar kavrulduktan sonra ocaktan alınır. Hafifçe ılık hale gelmesi beklenip yoğurtlu patatesle karıştırılır. Tuzu da kontrol edilip kenarları yüksek bir kaba, kaşıkla bastırılarak yayılır. Üzeri ince kıyılmış maydanozla süslenir. Bu mezeyi servise sunmanın bir başka yolu da karışımdan kaşıkla parçalar almak ve parçalara köfte şekli vermektir. Bu şekilde hazırlanan köfteler marul yaprakları serilmiş servis tabağına yerleştirilerek ikram edilebilir.
ındıklı çıtır kurabiye
Malzeme listesi
Hamur için;
á 150 gr bitkisel margarin
á 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
á 1 paket vanilya
á 4 çorba kaşığı pudra şekeri
á 2 adet yumurta sarısı
Üzeri için;
á 2 adet yumurtanın akı
á 1 su bardağı bütün fındık
12 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, rendelenmiş limon kabuğu, vanilya ve pudra şekeri yoğurma kabına aktarılıp karıştırılır. Yumurta sarıları eklenip malzemeler birbirine yedirilinceye kadar karıştırmaya devam edilir. Un azar azar eklenip yoğrulur ve kulak memesi kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edilir. Üzeri temiz bir bezle örtülüp oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp parçalar tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında inceltilir ve hamurdan şekilli kurabiye kalıplarıyla parçalar çıkarılır. Yumurta akları çukur bir kapta çırpılır. Şekilli hamurlar yumurta akına bulanıp fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerlerine birer adet fındık koyulur. Kurabiyeler 5 dakika önceden 180 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış olan fırının alt rafında 15-17 dakika, hafifçe sararıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkan kurabiyeler önce yumuşak olacak, soğudukça kıvama gelecektir. Kurabiyeler soğuduktan sonra servis tabağına alınıp servise sunulur.