Çocukluğumuzda saflığın ve özgürlüğün simgelerinden birisi olan narin gelincik çiçeği, aynı zamanda koparıldığı anda hemen solmasıyla da hepimizi etkilemiştir.
O muhteşem kırmızı çiçekler mayıs-temmuz ayları arasında açar ve ekin tarlaları içinde, yol kenarlarında bolca yetişir.
Ancak gelinciğin yaprakları, özellikle Batı Anadolu’da yemek için kullanılır. Özellikle Ayvalık ve Cunda Adası’ndaki o muhteşem lokantalarda en güzel gelincik yemeklerini bulabilirsiniz. Çiğ olarak salatası yapıldığı gibi, yağ ve yumurta ile kavrularak da yenir. Gelinciğin çiçek kısmı ise kurutulur; anjin, bronşit, uykusuzluk ve öksürük için kullanılır. Bir de gelincik çiçeğinden şerbet, şurup, likör yapılır. Hatta içenlerden gelincik likörünün tadına doyamadıklarını bile duydum.
Rumeli usulü düğün çorbası
Malzeme listesi
á300-400 gr. kuzu gerdan eti (boyun eti ya da 400-500 gr. kuzu parça eti de kullanabilirsiniz)
á 50 gr. tereyağı
á 10-12 su bardağı ılık et suyu
á 2 çay kaşığı tuz
á 1 çay kaşığı toz karabiber
á 2 çay kaşığı toz kişniş
Terbiyesi için;
á 4 yemek kaşığı un
á 5 yemek kaşığı yoğurt
á 4 adet yumurta
á 1 adet limonun suyu
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
60 dakika
Düğün çorbası yapmak için boyun eti ya da gerdan eti gibi yumuşak bir et kullanmanız gerekir. Kemikli ya da kemiksiz kuzu parça et, dana kuşbaşı et de bu yemek için uygundur. Ancak dana kuşbaşı eti tavla zarı formunda doğrayarak çorbaya katmalısınız. Eti düdüklü tencereye koyup üzerine 2 adet orta boy kuru soğanı bütün olarak ekleyerek haşlayın. İyice yumuşayan eti ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen eti sudan alıp küçük parçalar halinde didikleyin ve bir tabakta biriktirin. Eğer tenceredeki et suyu azalmışsa, üzerine sıcak su ilave ederek en az 12 su bardağı et suyu hazırlayın. Et suyunu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlar başlamaz, didiklediğiniz etleri aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Birkaç kez daha karıştırarak 5 dakika pişirin. Diğer taraftan çorbanın terbiyesini hazırlamak için; yumurtaları bir kaseye kırıp üzerine yoğurdu katın. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Unu ve limon suyunu katıp tekrar çırptıktan sonra kaynayan et suyundan bir kepçe kadar alarak terbiye sosunun içine katın ve sosu ılık hale getirin. Ilık hale gelen sosu karıştırarak çorbaya ekleyin. Tekrar kaynatıp 5 dakika sonra ocaktan alın. Tereyağını küçük bir tencereye koyup erittikten sonra toz kişnişi ilave ederek 1 dakika kadar pişirin. Hazırladığınız bu sosu çorbanın üzerine gezdirin. İsterseniz bu çorbayı sirke ve sarmısakla birlikte ikram edebilirsiniz.
Arnavut ciğeri
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á500 gr. dana ciğeri (kuşbaşı formunda doğranmış olmalı)
á 4-5 yemek kaşığı un
á 1 çay kaşığı kimyon
á Yarım çay kaşığı karabiber
á 2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
á 1 su bardağı sıvıyağ
Salata için;
á 2-3 adet orta boy kuru soğan
á 3 demet maydanoz
á 1 tatlı kaşığı sumak, kırmızı toz biber
á 1 adet limonun suyu
á 2 çay kaşığı tuz
Kuşbaşı doğranmış, sinir ve yağları iyice temizlenmiş ciğerleri yıkayıp süzgece koyarak iyice süzün. Diğer taraftan, unu geniş bir tabağa koyup üzerine karabiber ve kimyonu ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın. Ciğerleri bu unlu karışıma iyice bulayın. Diğer taraftan, sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. Ciğerleri tavaya aktarıp, kızgın yağda, karıştırarak 3-4 dakika kızartın. Kızarttığınız ciğerleri kevgir yardımıyla bir tabağa alıp üzerine tuz serpiştirin. Salatayı hazırlamak için, soğanları soyup yarım ay şeklinde doğrayın. Üzerine toz biber, sumak ve tuzu serpip iyice ovun. İnce kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Sıcak haldeki ciğerlerle birlikte servise sunun.