Rize - Balığı da yeşilliği de bol bir mutfak...

Denizin yeşile bürünmüş dağlarla kesiştiği bir yer Rize. Böyle bir doğaya sahip şehrin mutfak kültürü de haliyle oldukça renkli... Hamsinin başrolde olduğu bölgede mısır unu, pazı, ıspanak gibi yeşillikler de sıkça kullanılıyor. Balıklı ekmeğinden yeşil sebze çorbasına iftar sofralarına da yakışacak güzel tariflerim var.

Haberin Devamı

ISPANAKLI ISIRGANOTU ÇORBASI

(4-6 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 150 gr ısırganotuÂ* 200 gr ıspanak

* 1 ufak soğan (yemeklik doğranmış)

* 1 ufak patates (tavla zarı doğranmış)

* 6 su bardağı su (et veya tavuk suyu da çok yakışır)

* 1 yemek kaşığı mısır unu

* 1 çay kaşığı tuz * Karabiber

Servis için;

* 4 yemek kaşığı zeytinyağı

* 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Rize - Balığı da yeşilliği de bol bir mutfak...

NASIL YAPARIM?

Eldiven takıp ısırganotunu akan suyun altında yıkayın. Saplarından 10 santim kadar kesip atın. İncecik doğrayıp orta boy bir tencereye koyun.

Ispanağı yıkayıp kök kısmını atın, yeşil kısımlarını incecik doğrayıp aynı tencereye aktarın.

Soğan, patates ve suyu da ilave edip orta ateşte pişirin. Çorba kaynayınca altını kısıp
25 dakika daha pişmeye bırakın.

Haberin Devamı

Mısır ununu serpiştirip karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika daha tıkırdatın. Sonra pürüzsüz olana kadar blender’da çekin.

Bir tavaya zeytinyağı ve pul biberi koyup ısıtın. Çorbanın üzerine gezdirip servis edin.

PAZILI HAMSÄ°LÄ° EKMEK

(6-8 kiÅŸilik)

Rize - Balığı da yeşilliği de bol bir mutfak...

NE LAZIM?

Hamuru için;

* 2 avuç taze hamsi (temizlenmiş)

* 250 gr pazı yaprağı (ince doğranmış)

* 5 dal taze soğan (ince doğranmış)

* 1 iri soğan (yemeklik doğranmış)

* 1 iri domates (tavla zarı doğranmış)

* 3 yumurta * 1 su bardağı sıvıyağ

* 1 su bardağı süt (ılık)

* 1 su bardağı yoğurt

* 3 su bardağı mısır unu

* 1/2 su bardağı tam buğday unu (veya buğday unu)

* 1 paket kabartma tozu

* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

Süslemek için;

* 8-10 çeri domates (ikiye bölünmüş)

NASIL YAPARIM?

* Doğranmış pazı, soğan ve taze soğanı bir kaba alın, baharat çeşitlerini ilave edin.

* Başka bir kaba yumurtaları kırın. Sıvıyağ, ılık süt, yoğurt ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.

* Unları ve baharatla karıştırılmış yeşillikleri  ilave edip elinizle yoğurun.

Haberin Devamı

* Domatesi ve hamsileri de minik minik doğrayıp içine atın (süslemek için 3-5 tane hamsiyi kenara ayırın), cıvık bir hamur elde edin.

* 40x20 santim bir fırın kabına yağlı kâğıt serin. Kâğıda çok az sıvıyağ sürün. Hamsili karışımı koyup spatulayla düzeltin. Çeri domates ve hamsilerle süsleyin.

* 180 derece fan konumundaki fırında yaklaşık 40 dakika kızarıncaya kadar pişirin.

Yazarın Tüm Yazıları