Finlandiya’ya, hele daha da kuzeye, kuzey kutup çizgisinin içinde yer alan Lapland’a gidip de Ren geyiği eti yemeden dönmek olmazdı. şunu söyleyebilirim; yediğim en lezzetli etlerden biriydi.
Daha önce Norveç, ısveç gibi ıskandinav ülkelerinde de tadına bakmıştım. Ren geyiği eti hiç et gibi kokmuyor ve pamuk gibi yumuşacık. Kıymasıyla köfte, kuşbaşı formunda doğranmış olanıyla kavurma yapılıyor ya da bonfilesi tüketiliyor ve hepsi birbirinden lezzetli. Çam ağacından yaptıkları şişlere takarak ızgarada pişirdikleri ciğer de popüler bir başka yemek. Dünyanın neresine gidersem gideyim, markete girer ve yöresel ürünlere bir bakarım. Eğer bir evde kalıyorsam ülkenin en meşhur yemeklerini pişirmeye çalışırım. Lapland’da da aynı şekilde Ren geyiği eti aldım ve bir Finlandiyalı kadından aldığım tarifle kavurmasını yaptım. Yanında da Lapland patatesinden yaptığım püre ve dilimlediğim geleneksel salatalık turşularından vardı. Yani geleneksel Finlandiya mutfağını tam olarak uyguladım. Bir de yemeklerin fotoğraflarını çektim tabii. “Keşke benim de bir blog’um olsa da fotoğrafları yayınlayabilsem” diye de düşünmeden edemedim. Ama bir gün bu köşede yaptığım yemeğin tarifini vereceğim, söz. Bu yazıyı yazarken aklıma gelen bir başka şey de hayvan hakları hakkında çok hassas olan okuyucularımdı. “Bu kadar sevimli ve özel bir hayvanın etini nasıl yersiniz” diyecekler eminim. Haklılar da aslında. Bu yaman bir çelişki. Ama siz de “Sahrap Hanım gezip gördükleriniz sizin olsun, yediklerinizi anlatın” demiyor musunuz?
YAĞLI BÖREK
MALZEMELER * 6 adet hazır yufka * Yarım su bardağı bitkisel margarin (Eritilip ılıtılmış olmalı.) * 1 su bardağı sıvıyağ * 1 su bardağı su * 250 gr az yağlı dana kıyma * 2 yemek kaşığı sıvıyağ * 1 adet büyük boy kuru soğan * 2 adet orta boy patates * 2 çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar, kimyon
YAPILIŞI İç harcını hazırlamak için 2 yemek kaşığı sıvıyağı geniş bir tencereye koyun. Yemeklik incecik doğradığınız soğanları aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Kıymayı ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Soyup rendelediğiniz patatesleri, tuz, karabiber, yenibahar ve kimyonu ilave edip birkaç kez daha karıştırın ve ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan eritilmiş yağ, sıvıyağ ve suyu bir kasede çırpın. Karışımdan bir yemek kaşığı kadar alıp fırın tepsisini yağlayın. Yufkalardan birini tepsiye gererek yerleştirin. Tepsinin dışına taşan kısımlarını üzerine katlayın (zarf gibi). Üstüne yağlı karışımdan 4-5 yemek kaşığı kadar sürün. ıkinci ve üçüncü yufkayı da aralarına yağlı sos gezdirerek tepsiye yerleştirin. Üzerine soğuyan iç harcını yayın. Kalan üç yufkayı da gergin bir şekilde ve aralarına yağlı sostan gezdirerek yerleştirin. Üzerine kalan yağlı suyu gezdirin. Keskin bir bıçakla dilimleyip üzerini kapatın ve buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün böreği buzdolabından çıkarıp önceden ısıtarak 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında nar gibi kızarıncaya kadar, en az 30-35 dakika pişirin. Çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.