Ramazan, İslam’ın şartlarından birini yerine getirmemize ve nefsimizi eğitmemize vesile olması bakımından önemli bir aydır.
Ancak, ramazan ayına yalnızca dinsel açıdan bakmak pek de mümkün değildir. Dini, sosyal yaşamdan ya da kültürden ayırmak mümkün olmadığından ramazan ayının bir de sosyal hayata etkisi vardır. Ve tabii ki sosyal hayatın, ulusal kültürün ramazana etkisi... Ben, binlerce yıllık Anadolu kültürünün ve bu topraklarda yaşamış olan her bir uygarlığın, bizim şimdi yaşadığımız ramazan kültürünü derinden etkilemiş olduğunu düşünüyorum ve bu iç içe geçmişliği de çok seviyorum. Paylaşmayı, misafiri sevmeyi adet edinmiş olan biz Türkler için ramazan, aslında sahip olduğumuz, ancak zamanın hızı karşısında eskisi kadar yaşatamadığımız bu adetleri tekrar canlandırmak demek...
MALZEME LİSTESİ Köfte için; * 2 su bardağı ince köftelik bulgur * 2 su bardağı sıcak su * 1 adet orta boy kuru soğan * 2-3 tepeleme yemek kaşığı un * 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı toz biber Çorba için; * 5 yemek kaşığı zeytinyağı (1 yemek kaşığı tereyağı da kullanabilirsiniz.) * 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası * 1 yemek kaşığı domates salçası * 2-3 diş dövülmüş sarımsak * 2 su bardağı haşlanmış nohut * 8 su bardağı et ya da tavuk suyu
YAPILIŞI Köfteyi hazırlamak için, köftelik bulguru derin bir kaba koyup üzerine sıcak suyu gezdirerek 15 dakika kadar bekletin. Kabaran bulgurların üzerine tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi serpiştirin. Bir taraftan yoğururken, bir taraftan da unu azar azar ekleyip 2-3 dakika daha yoğurmaya devam edin. İncecik kıydığınız soğanları ilave edip, köfte hamuru macun kıvamına gelinceye kadar, 8-10 dakika yoğurun. (Yoğurma işlemi çok önemlidir.) Köfte hamurundan fındık ya da nohut büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi sık sık suya batırarak köfteleri avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tabakta biriktirin. Yaptığınız köfte sayısı bu çorba için fazla olabilir. İsterseniz köftenin bir su bardağı kadarını buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda bekletebilir ve başka bir sefer kullanabilirsiniz. Diğer taraftan, zeytinyağını (tereyağı da kullanabilirsiniz) orta boy bir tencereye koyup üzerine biber ve domates salçasını ekleyin. Dövülmüş sarımsakları da ilave edip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Tavuk ya da et suyunu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serperek tekrar karıştırın. Çorba suyu kaynamaya başlayınca hazırladığınız misket köfteleri ve haşlanmış nohudu tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak 15-20 dakika daha pişirdiğiniz çorbayı ocaktan alın. Kuru nane ya da kuru reyhan ve kırmızı pul biberle süsleyerek servise sunun.