Rahmetli helvayı çok severdi

Ölünün arkasından yemek verme geleneği çok eski zamanlardan beri sürüp gitmektedir. Orta Asya’da yaşayanlar arasında da bu gelenek yaygındı. Hatta Dede Korkut hikayelerinin bir kısmına da konu olmuştur bu gelenek. Avrupa’da ölen bir kişinin ardından verilen yemek ise Romalılardan kalma bir adettir. İslami geleneklerde ise yas evine gelen misafirler, eşin, dostun, akrabanın ve komşuların getirdidği yemeklerle ağırlanır. Yine İslam’a göre ölümün gerçekleştiği gün dualar okunarak helva yapılır ve evde bulunan herkes bu helvadan yer. Helva istenirse 7. gün ve 40. gün de kavrulabilir. 52. gün ise yemek verilir ve inanışa göre yemekte yenen her şeyin ölmüşlerin ruhuna huzur verdiğine inanılır. Karaciğerinizin dostu olan karnabahar ve enginarı çiğ olarak yemelisiniz, çünkü bu iki sebze de pişirildiğinde bu özelliklerini kaybeder. Patlıcanlı milföy böreği8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi8 adet kare milföy hamuru 250 gr orta yağlı kıyma1 yemek kaşığı margarin4 adet orta boy patlıcan 2 adet dolamlık kırmızı biber2 adet orta boy kuru soğan 1 çay kaşığı tuz, karabiber1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberÜzeri için1 adet yumurta sarısı1 yemek kaşığı çörek otuPatlıcanları alacalı soyup, tavla zarı formunda doğrayın, tuzlu suda bekletin. Diğer taraftan, margarini, kıymayı, soğanı 5 dak. kavurun. Kırmızı dolmalık biberleri tavla zarı formunda doğrayın. Patlıcanı dolmalık kırmızı biberle kıymalı harca ekleyerek tekrar kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de serpiştirip 10 dak. pişirin. Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp, buzunun çözülmesini bekleyin. Dört tanesinin uçları birleşecek şekilde yan yana dizin. Diğer dördünü altlarına yine aynı şekilde dizip, uçlarını birleştirin. Böylece dikdörtgen şeklinde bir hamur olacak. Soğumuş patlıcanlı harcı hamurun ortasına yerleştirip rulo yapın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp çörekotunu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 35 dak. pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyin. Kremalı şifalı tatlı10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi125 gr eritilmiş margarin5 adet yumurta 1,5 su bardağı toz şeker1,5 su bardağı un1/2 su bardağı ceviz içi2 çay kaşığı tarçın2 çay kaşığı toz zencefil1 paket kabartma tozuÜzeri için2 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı pirinç unu3 su bardağı süt1/2 su bardağı toz şekerŞerbeti için1 su bardağı toz şeker2 su bardağı suKremayı un, pirinç unu, toz şeker ve sütü kısık ateşte karıştırarak pişirin. Şerbeti şeker ve suyu bir tencerede kaynatarak elde edin. Kek hamuru için yumurtaları kırıp toz şekerle çırpın. Üzerine eritilmiş margarin, tarçın, zencefil ve kabartma tozunu da ilave edin. Elenmiş unu da aktarın. En son ceviz içini de ekleyin. Kek hamurunu yağlanmış orta boy bir kek kalıbına aktarın. 5 dak. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dak. pişirip çıkarın. Sıcakken soğuk haldeki şerbeti üzerinde gezdirin. Keki tabağa aldıktan sonra kremayı sürün. Buzdolabında 2 saat bekletin.
Yazarın Tüm Yazıları