Ölünün arkasından yemek verme geleneği çok eski zamanlardan beri sürüp gitmektedir. Orta Asya’da yaşayanlar arasında da bu gelenek yaygındı. Hatta Dede Korkut hikayelerinin bir kısmına da konu olmuştur bu gelenek.
Avrupa’da ölen bir kişinin ardından verilen yemek ise Romalılardan kalma bir adettir. İslami geleneklerde ise yas evine gelen misafirler, eşin, dostun, akrabanın ve komşuların getirdidği yemeklerle ağırlanır. Yine İslam’a göre ölümün gerçekleştiği gün dualar okunarak helva yapılır ve evde bulunan herkes bu helvadan yer.
Helva istenirse 7. gün ve 40. gün de kavrulabilir. 52. gün ise yemek verilir ve inanışa göre yemekte yenen her şeyin ölmüşlerin ruhuna huzur verdiğine inanılır.
Karaciğerinizin dostu olan karnabahar ve enginarı çiğ olarak yemelisiniz, çünkü bu iki sebze de pişirildiğinde bu özelliklerini kaybeder.
Patlıcanlı milföy böreği
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
8 adet kare milföy hamuru
250 gr orta yağlı kıyma
1 yemek kaşığı margarin
4 adet orta boy patlıcan
2 adet dolamlık kırmızı biber
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı çörek otu
Patlıcanları alacalı soyup, tavla zarı formunda doğrayın, tuzlu suda bekletin. Diğer taraftan, margarini, kıymayı, soğanı 5 dak. kavurun. Kırmızı dolmalık biberleri tavla zarı formunda doğrayın. Patlıcanı dolmalık kırmızı biberle kıymalı harca ekleyerek tekrar kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de serpiştirip 10 dak. pişirin. Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp, buzunun çözülmesini bekleyin. Dört tanesinin uçları birleşecek şekilde yan yana dizin. Diğer dördünü altlarına yine aynı şekilde dizip, uçlarını birleştirin. Böylece dikdörtgen şeklinde bir hamur olacak. Soğumuş patlıcanlı harcı hamurun ortasına yerleştirip rulo yapın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp çörekotunu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 35 dak. pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyin.
Kremalı şifalı tatlı
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
125 gr eritilmiş margarin
5 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı ceviz içi
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı toz zencefil
1 paket kabartma tozu
Üzeri için
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç unu
3 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
Şerbeti için
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Kremayı un, pirinç unu, toz şeker ve sütü kısık ateşte karıştırarak pişirin. Şerbeti şeker ve suyu bir tencerede kaynatarak elde edin. Kek hamuru için yumurtaları kırıp toz şekerle çırpın. Üzerine eritilmiş margarin, tarçın, zencefil ve kabartma tozunu da ilave edin. Elenmiş unu da aktarın. En son ceviz içini de ekleyin. Kek hamurunu yağlanmış orta boy bir kek kalıbına aktarın. 5 dak. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dak. pişirip çıkarın. Sıcakken soğuk haldeki şerbeti üzerinde gezdirin. Keki tabağa aldıktan sonra kremayı sürün. Buzdolabında 2 saat bekletin.