Ne zordur değil mi, kalabalık bir misafir kitlesini ağırlamak? Hem güzel yemekler yapmak istersiniz onlara, hem de pratik olması gerekir yaptığınız bu yemeklerin.
Hele bir masa etrafında toplanamayacak kadar kalabalıksa gelecek olan misafir, daha da zorlaşır onlar için yapılacak yemeklerin listesini belirlemek. İşte tam da böyle durumlar içindir açık büfeler. Kim, neyi sevecek derdi olmadan, pratik, şık, lezzetli yemekler yapmak ve herkesi değişik çeşitlerle memnun etmek ancak bir açık büfe sofrasıyla mümkündür. Ancak, açık büfe deyip geçmemek gerekiyor. Çünkü her yemek açık büfeye uygun olmadığı gibi, açık büfe sofrasına koyacağınız yemeklerin de kendi içinde uyumlu olması şart. Ayrıca bu yemekler sofrada yenmeyeceği ve tabaklara alınıp ya ayakta ya da koltuklarda tüketileceği için kıvamlarının iyi ayarlanması gerekiyor. Açık büfe denince akla kanepeler, salatalar ve mezeler geliyor. "Nasıl dolduracağım ben bu açık büfe sofrasını" diye hayıflanmaya ise hiç gerek yok aslında. Örneğin, kanepe çeşit arttırmaya pek elverişli bir yiyecektir ve ekmeğin üzerine koyabileceğiniz çok malzeme vardır. Böylece hem açık büfe sofranızdaki çeşit sayısını arttırıp sofrayı renklendirmiş, hem de değişik damak zevkine sahip konuklarınızın hepsini mutlu etmiş olursunuz.
Kıymalı açma börek
Malzeme listesi
Hamur için;
1 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
5 su bardağı un
250 gr bitkisel margarin
İç harcı için;
500 gr az yağlı dana kıyma
3 adet orta boy kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Hamuru açmak için;
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı buğday nişastası
10 kişilik
Hazırlama süresi 60 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Kıyma ve yemeklik incecik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 8-10 dakika kavurun. Sıvıyağ, tuz ve karabiberi ilave edip 5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, margarini küçük bir tavada eritip ocaktan alın ve bir kenarda bekletin. Su, yoğurt ve sıvıyağı derin bir yoğurma kabına koyun. Tuz ve kabartma tozunu serpiştirin. Unu da azar azar ekleyerek pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Yumuşak ve ele yapışmayan hamuru oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Un ve buğday nişastasını bir tabağa koyup karıştırın. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya ayırın. Bezeleri üzerine nişastalı un serpiştirdiğiniz tezgahın üzerinde oklava yardımıyla 30-35 santim çapında açın. 35-40 santim çapındaki bir fırın tepsisine erittiğiniz yağdan 1 yemek kaşığı kadar gezdirin. Üzerine yufkalardan birini serip 1/2 yemek kaşığı yağ gezdirin. Yufkalardan 6 tanesini aralarına yağ gezdirerek tepsiye yerleştirdikten sonra kıymalı harcı yayın. Kalan 6 yufkayı da aralarına yağ gezdirerek yerleştirin. Kalan yağı böreğin üzerine gezdirip 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, en az 40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık olarak ve dilimleyerek servise sunun.
Şamişi tatlısı
Malzeme listesi
2 adet hazır yufka
1 su bardağı irmik
1 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için;
1 su bardağı pudraşekeri
1 yemek kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı tarçın
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
İrmik, tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Yufkaları tezgahın üzerine üst üste serin. Yufkaları tam ortalarından ikiye böldükten sonra keskin bir bıçakla 4 parmak genişliğinde uzun şeritler oluşturacak şekilde kesin. Şeritlerin ucuna hazırladığınız irmikli karışımdan birer tatlı kaşığı kadar koyun. Yufkaları muska, yani, üçgen şeklinde katlayarak sarın. Uçlarını suya batırarak yapıştırıp kapatın. Sıvıyağı orta boy bir tavaya koyup kızdırın. Hazırladığınız börekleri kızgın yağda arkalı önlü kızartıp kağıt havlu üzerine koyarak fazla yağını emdirin. Pudra şekeri, kakao ve tarçını bir kaseye koyup karıştırın. Kızarttığınız börekleri sıcak halde bir servis tabağına dizip üzerlerine tarçınlı pudraşekerinden bolca serpiştirin. Ilık olarak servise sunun.