Pratik ve lezzetli cankurtaranlar

Ne zordur değil mi verdiğiniz bir davette ya da düzenlediğiniz bir partide mönü hazırlamak?

Hele bu işlerde acemiyseniz eliniz ayağınıza dolaşır, işin neresinden başlayacağınızı bilemezsiniz. Ne yapsanız az gelir, masa bir türlü istediğiniz gibi “zengin” olmaz. Sayarsınız yaptığınız yemekleri, sayıca yeterlidir ama masaya koyduğunuzda hazırladıklarınızı, aynı yeterliliği hissedemezsiniz.
İşte böyle durumlar için idealdir aperatif yiyecekler. Bir paket tost ekmeği ya da küçük sandviç ekmeklerinden alırsınız. Zeytin ezmesi, peynir, jambon ve sayısını 100’e çıkarabileceğiniz malzemelerle süslersiniz onları, masanız birdenbire renkleniverir. Yeni tatlar gelmiştir masaya çeşitli zevklere hitap edebilecek.
Özellikle ‘açbüfe’ denen yeme şekli için biçilmiş kaftandır aperatif yiyecekler. İnsanlar ellerinde tabaklarla masanın başına gider, istedikleri gibi belirlerler ne yiyeceklerini. Size düşense çok alternatif sunmaktır onlara. Kalabalık misafir topluluklarında doğal olarak insanların zevki birbirini tutmayacaktır. Kimisi balık yemez, kimisi de peynirin bir çeşidini arar illa yemek için. İşte böyle durumlarda büfede ne kadar çok çeşit olursa o kadar iyidir. Önlerinde durdukları masadan eli boş dönmezler böylece.
Bir de parti ve kutlamalar vardır ki, bunlarda insanlar ellerindeki tabaklarla ya ayakta yerler yemeklerini ya da müsait bir yer bulup çöküverirler.
Böyle durumlarda da tabaktaki yemeklerin kolay yenebiliyor olması çok önemlidir. Suyu mümkün olduğunca az olan ve mümkünse tabakta birbirine bulaşmayacak yiyecekler sunmalısınız onlara. Aperatif yiyecekler böyle durumlar için de idealdir.
Sadece konuklar ve davetler için midir peki aperatifler? Tabii ki hayır. Okuldan eve öğle yemeğiyle akşam yemeği arasında gelen çocuklarınız için de çok güzel atıştırmalıklar hazırlayabilir ve onların okuldan gelir gelmez cipslere ya da diğer abur cuburlara saldırmasını engelleyebilirsiniz.

PEYNİRLİ KUSKUS PİLAVI

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı kuskus
* 5 yemek kaşığı zeytinyağı (25 gr tereyağı da kullanabilirsiniz.)
* 5 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim.)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* Ayrıca, 1 su bardağı sert beyaz peynir

YAPILIŞI
Zeytinyağını orta boy bir pilav tenceresine koyup kızdırın. Üzerine kuskusu ilave edip sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
Sıcak suyu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Kısık ateşte, kuskus suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
Tencerenin kapağını açıp henüz sıcak haldeyken ufalanmış beyaz peyniri de aktarın, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın ve pilavı havalandırın.
Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 10-15 dakika daha bekletin. Servise sunarken üzerini ince kıyılmış dereotu, maydanoz ya da taze naneyle süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları