Özellikle Rumlar içine sarmısak, havuç ve maydanoz gibi sebzeler koyup zeytinyağıyla pişirdikleri yemeklere pilaki derler. Yani sadece fasulyenin pilakisi olmaz aslında. Balığın, börülcenin ve başka sebzelerin de pilakisi olur ve pilaki sözcüğü de dilimize Rumca’dan girmiştir. Ve bu yüzyıllarca aynı imparatorluğun çatısı altında yaşamanın doğal bir sonucudur. Rum mutfağında mezeler sınıfında yer alır pilakiler ve dediğimiz gibi, sadece kuru fasulyenin içinde olduğu bir kategori de değildir. Bizim bir yemeğin adı olarak tanıdığımız pilaki, başka bir kültürde bir yemek pişirme tekniğidir. Ne mutlu bize ki yüzyıllar boyu birlikte ve barış içinde yaşamayı bilmişiz. Birlikte yaşarken de birbirimizin kültürünü ve dilini zenginleştirmişiz. Birbirine duyulan saygının sonucu olarak da baskı değil, etkileşim olmuş yaşanan alış-verişin adı.
Susamlı patatesli börek
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á 3 adet orta boy patates
á 3 adet yumurta
á 1 su bardağı yoğurt
á 1 çay bardağı sıvıyağ
á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
á 1 demet dereotu
á 1 paket kabartma tozu
á 3 su bardağı un
Üzeri için;
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 4 yemek kaşığı susam
YAPILIŞI
Patatesleri yıkayıp haşlayın. Henüz sıcak haldeyken soyup ezdikten sonra derin bir kaba koyun. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları başka bir derin kaba kırıp mikserin yüksek devriyle, köpük köpük oluncaya kadar, 1-2 dakika çırpın. Yoğurt ve sıvıyağı ilave edip tuz ve kırmızı pul biberi serpin. Karışımı mikser yardımıyla çırpmaya devam ederken incecik kıydığınız dereotunu da katın. Mikseri çalıştırmayı durdurup kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekledikten sonra çatalla çırpmaya başlayın. Son olarak, üzerine ezilmiş patatesleri ekleyip çatalla karıştırmaya devam edin. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra sıvıyağla yağladığınız orta boy bir fırın kabına aktarın. Elinizi ıslatarak hamurun üzerini düzeltin. Yumurta sarısını da küçük bir kasede çırpıp kaşığın tersiyle hamurun üzerine sürün. Üzerine susam serpiştirdikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesiniz bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Bisküvili prenses tatlısı
2-4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 200 gram bisküvi
Kreması için;
á 1 adet yumurta
á 1,5 su bardağı tozşeker
á 1,5 su bardağı un
á 1 litre süt
á 1 paket vanilya
á 125 gram bitkisel margarin
á Varsa 1 su bardağı çekilmiş ceviz ya da fındık içi
Üzeri için;
á 1 su bardağı dondurulmuş ya da taze vişne
á 3 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
Yumurtayı orta boy çelik bir tencereye kırıp üzerine tozşekeri ekledikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Üzerine un, süt ve vanilyayı ilave edip orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp margarini ilave edin ve mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Varsa ceviz veya fındık içini ekleyip tekrar karıştırın. 20 santim çapında, kenarları en az iki santim yüksekliğindeki bir kabı bol suyla çalkalayın. Islak kalıbın kenarlarına bisküvileri dizin. Çırpılmış kremayı da bisküvilerin ortasındaki boşluğa aktarın. Islak bir kaşığın tersiyle üzerlerini düzeltin. Pastayı buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. Çekirdeklerini çıkarıp üzerlerine pudra şekeri serptiğiniz vişne ya da çilekleri 30 dakika kenarda bekletin. Tatlının üzerini kenarda bekleyen meyvelerle süsledikten sonra kaşık yardımıyla parçalara ayırarak servise sunun. Kalıbın kenarına sıralanmış halde bekleyen bisküvileri soslayıp tatlının üzerine koyarak servise sunun. İsterseniz meyve yerine hazır çikolata sosu pişirip tatlının üzerine de gezdirebilirsiniz.