Paylaş
Köfte, yalnızca Türk mutfağının değil, tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmezidir.
Peki insan ne kadar zamandır köfte yiyor. Hinduların kutsal kitaplarından biri olan Veda’da bile adından söz edildiğine göre bu sorunun cevabı “epey zamandır” olsa gerek. Kırmızı etin yuvarlanarak lokma halini almış şekli o zamanlar “psihta” olarak anılıyormuş. Antik Çağ’da da köfteye rastlamak mümkün. Ateşin henüz icat edilmediği dönemlerde et, kolay yensin diye iyice küçük parçalara ayrılarak yenirmiş.
Nohutlu mantı çorbası
YAPILIŞI: Sivri biberleri yıkayıp ayıklayarak incecik halkalar halinde doğradıktan sonra halkaları tekrar dörde bölün. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Diğer taraftan tereyağını orta boy bir tencerede eritip sivri biberleri ekleyerek orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Domatesi de katıp 2-3 dakika daha kavurun.
Sıcak tavuk suyu ve haşlayıp süzdüğünüz nohutları da tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirerek kaynamaya bırakın. Çorba kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra hazır mantıyı karıştırarak ilave edin. Sık sık karıştırarak mantılar pişinceye kadar, en az 12 dakika pişirin. Zaten pişen mantılar suyun yüzeyine çıkacaktır. Çorbayı ocaktan alıp limon suyu ve kuru naneyi ilave ettikten sonra karıştırın.sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz kırmızı pul biber, kuru reyhan ya da kuru fesleğen de katabilirsiniz.
Malzeme listesi
· 2 su bardağı dolusu hazır mantı (Küçük boy Kayseri mantısı olabilir.)
· 1 su bardağı haşlanmış nohut
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 2 adet yeşil sivri biber
· 2 adet orta boy domates
· 8-10 su bardağı sıcak tavuk suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 adet limonun suyu
· 2 tatlı kaşığı kuru nanex
Mantarlı tavuk dolması
YAPILIŞI: Tavuk butlarının ortasındaki ince kemiği keskin bir bıçak yardımıyla çıkarın. Böylece ucundaki kemik kısmı kalacak, ortasındaki kemik çıkarılıp kemiksiz bir et oluşacaktır. Hazırladığınız tavuk butlarını üzerlerine tuz ve karabiber serperek kenarda bekletin. Diğer taraftan, sıvıyağı ve incecik doğradığınız soğanları orta boy bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları katın. Taze mantar kullanacaksanız yıkayıp süzdükten sonra boylamasına üçe veya dörde bölüp kavurduğunuz soğanların üzerine aktarın.
Taze mantar ve soğanı 4-5 dakika kavurup ocaktan alın. Tuz ve karabiberi serpip karıştırdıktan sonra kenarda bekletin. Tavuk butlarını, iç kısımları size bakacak şekilde tezgaha yayın. Orta kemiğin boşluğuna soğanlı mantar harcından 2 yemek kaşığı dolusu koyup tavuk etlerinin iki ucunu kapadıktan sonra tıpkı dolma sarar gibi sarın. Hazırladığınız tavuk butlarını, sıvıyağla yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerlerine ılık suda ezdiğiniz salçayla hazırladığınız sosu gezdirin. Tavuk dolmalarını 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar, 60-70 dakika pişirin. Pirinç ya da şehriye pilavı üzerine koyarak sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
· 6 adet tavuk but
İç harcı için;
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 3 yemek kaşığı sıvıyağ
· 3 diş sarmısak
· 100 gr taze ya da konserve mantar
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
· 2 su bardağı ılık su
· 3 çay kaşığı salça
· varsa 2 yemek kaşığı soya sosu
Paylaş