Perslerden armağan

Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu, dışı gevrek, içi yumuşak tek lokmalık keklerine “ufak kek” adını koymuşlar ve kurabiye de işte böyle almış dünya mutfağındaki yerini.

Haberin Devamı

Aslında Hollandalılardan çok daha önce, 7. yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Ama bugünkü çeşitliliğine Amerika’da ulaşmış.

Nohutlu tarhana çorbası

Malzeme listesi

· 5 tepeleme yemek kaşığı tarhana
· 1 su bardağı haşlanmış nohut
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 3 adet orta boy domates
· 2 tatlı kaşığı domates salçası
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 yemek kaşığı kuru nane
· 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
· 12-14 bardak ılık et ya da tavuk suyu

YAPILIŞI: Toz ya da parça tarhanayı derin bir kaba aktarıp  üzerine 2 su bardağı ılık suyu ekleyin. Çatal ya da tel çırpacak yardımıyla karıştırarak iyice ezip bulamaç haline getirin. Diğer taraftan, domatesleri rendeleyin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede  hafifçe kızdırdıktan sonra, üzerine rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika pişirdikten sonra suda ezilmiş tarhanayı domateslerin üzerine aktarın.

Haberin Devamı

Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurduktan sonra ılık haldeki et ya da tavuk suyunu yavaş yavaş tencereye aktarın. Tel çırpacak ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak tarhananın topaklanmasını engelleyin. Tuz ve karabiberi de serpin. Tarhana çorbası kaynamaya başlar başlamaz haşlanmış nohudu tencereye aktarın. Çorbayı kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kuru naneyi katıp karıştırın. İsterseniz üzerine, tereyağında kızdırılmış kırmızı pul biber ya da sadece pul biber gezdirip, sıcak sıcak servise sunun.

Zeytinyağlı pazı dolması

Malzeme listesi

· 2 demet pazı
· 10 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harcı için;
· 1 su bardağı pirinç
· 4 adet orta boy kuru soğan
· ½ su bardağı zeytinyağı
· 3 yemek kaşığı kuşüzümü
· 1 demet dereotu
· 1 tatlı kaşığı tarçın
· 1 tatlı kaşığı yenibahar
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 6 adet kesmeşeker
· 1 adet limonun suyu

YAPILIŞI: Pazıların saplarını kesip başka bir yemek için ayırın. Yapraklarını yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye 10 su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz attıktan sonra suyu kaynatın. Kaynayan suyu ocaktan alın. Pazı yapraklarını kaynar suda 10 saniye kadar tutup çıkardıktan sonra süzün. İç harcını hazırlamak için pirinci sıcak suda iyice yıkayıp süzün.

Kuşüzümlerini ayıklayıp soğuk suda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyin. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Üzerine pirinci ekleyip 7-8 dakika daha kavurduktan sonra ocağın  altını kısarak kuşüzümlerini ilave edin. Tarçın, tuz ve karabiberi serpip kesmeşeker ve limonsuyunu katın.

Üzerine bir su bardağı su ekleyip karıştırdıktan sonra, kısık ateşte  pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.  Ocaktan alıp yenibahar ve ince kıyılmış dereotunu ilave ederek karıştırın  ve soğuması için bekleyin. Diğer taraftan, süzdüğünüz pazı yapraklarını tek tek ayırdıktan sonra terzgahın üzerine yayın. Pazı yapraklarının ucuna dolma harcından 2-3 tatlı kaşığı kadar koyup kenarlarını içeri kıvırarak rulo halinde sarın. Sardığınız dolmaları geniş bir tencereye dizip üzerine 2 su bardağı sıcak su ve 10 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edin. Dolmaların üzerini porselen bir tabakla kapadıktan sonra tencerenin kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte dolmaları 30-35 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Soğumasını bekleyip servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları