Patlıcan sever misiniz

Patlıcan için hep şöyle düşünmüşümdür; ya çok sevilir ya hiç sevilmez. Bilmiyorum patlıcanı bizim kadar çok kullanan ve yemeklerin içine böylesine ustaca sokuşturmuş başka bir millet daha var mıdır?

Kızartmışız önce, üzerine yoğurt dökmüşüz. Başka sebze arkadaşlarıyla bir araya getirip türlü yapmışız. Etle dolma yapmışız. Köfteli kebabını, böreğini, şekere yatırıp reçelini yapmışız. Bakalım ezerek nasıl olacak diye düşünüp beşamel sosla karıştırarak "beğendi"yi keşfetmişiz. Sonra, aynı yemeğe bir Osmanlı Padişahı çok beğendi diye "hünkar beğendi" demişiz. Kısacası yüzyıllar boyunca yemeklerimize tat katmış patlıcan ve ne kadar da iyi etmiş. Benim son günlerdeki favorim ise patlıcanlı canlı fener balığı kavurması.

İnce noktalar

Pişirdiğiniz yemek fazla tuzlu olduysa, içine çiğ patates atın.


Albenili pasta

10 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı toz şeker

250 gr margarin (oda sıcaklığında)

2 adet yumurta (bir tanesi üstü için ayrılır)

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

5 su bardağı un

Üzeri için

6 adet Amasya elması

1 su bardağı toz şeker

1 çay kaşığı tarçın

Öncelikle, hamuru için yoğurma kabına şekeri ve yumuşamış yağı koyup elinizle karıştırın.Üzerine,yumurta, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek karıştırmaya devam edin. Unu yavaş yavaş katarak hamuru yoğurun.

Kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Sonra, hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayırın, Kalan hamuru yağlanmış uzun tart kalıbına kenarlarını 2 santim yükselterek yayın. Öte yandan, soyduğunuz elmaları rendeleyin. Küçük bir tencerede, hiç su eklemeden, toz şeker ve tarçınla birlikte 10 dakika pişirip soğumasını bekleyin. Şimdi, hamurun üzerine soğuyan elma harcını yayın..

Daha önceden ayırdığınız hamuru tezgahın üstünde merdane ile açın ve kurabiye kalıpları ile şekiller vererek kesin. Sonra bu hamurları tart hamurunun kenarlarına yan yana yapıştırın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirip hazır süt kreması veya vanilyalı dondurma ile birlikte ılık olarak servise sunun.

Pazılı süper baba çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı yeşil mercimek

1 adet orta boy patates (iri rendelenmiş)

1 adet orta boy havuç (iri rendelenmiş)

Yarım demet pazının sap kısımları (ince doğranmış)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

3 diş sarımsak (dövülmüş)

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Öncelikle, yeşil mercimekleri yıkayıp 4 su bardağı su ilave ederek haşlayıp süzün.

Orta boy bir tencereye süzülmüş mercimekleri, pazı saplarını, zeytinyağını havucu, sarımsakları ve patatesi koyup üzerine 6 su baradğı suyu ekleyin. Çorbayı sebzeler yumuşayana kadar pişirin ve robotta çekerek püre haline getirin. Ya da el blenderiyla çekin. Şimdi, çorbayı tekrar tencereye aktarıp suyunu kontrol edin. (Su ekleyebilirsiniz)

Tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip 10 dakika daha pişirin. Servise sunmadan önce ince kıyılmış maydanoz yaprakları ile süsleyin.
Yazarın Tüm Yazıları