Patlıcan doğrama

Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına ikiye böldükten sonra başparmak kalınlığında doğrayın.

Haberin Devamı

Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletin.
Eti yıkadıktan sonra orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 2-3 dakika kavurun.
Yağ ve yemeklik incecik doğradığınız soğanı ilave edip 2-3 dakika daha kavurun ve salçayı ilave edin. Bir kere daha karıştırıp suyu ekleyin. Kısık ateşte, etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Patlıcanları da yıkayıp süzdükten sonra tencereye aktarın. Domatesleri soyup iri iri doğrayın ve yine iri iri doğradığınız biberlerle birlikte tencereye aktarın.
Tuz ve karabiberi de serpiştirip ocağın altını kısın ve kısık ateşte, patlıcan ve et yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: Doğrama, Şanlıurfa’nın düğün yemeğidir.

Malzeme listesi
* Yarım kg kalın patlıcan
* 1 adet kuru soğan 
* 500 gr kuşbaşı koyun eti (kol kürek)
* 50 gr tereyağı (Sade yağ da kullanabilirsiniz.) 
* 2 adet orta boy domates
* 5-6 adet yeşil biber
* 1 yemek kaşığı domates salçası 
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
* 4 su bardağı sıcak su

Haberin Devamı

Palamut tükeniyor

Denizlerimizde balıkların azlığından bahsedildiğini biliyoruz. Fıstık Ahmet’in “Hoşçakal Prinkipo” adlı kitabında anlattığına göre, 1950’lerde balık o kadar bolmuş ki Sadık Reis adlı bir balıkçı, Büyükada Belediye Gazinosu’nun önünde yok paraya halka palamut dağıtırmış. Özellikle Rumlar, kalın takozlar halinde kestikleri palamuttan iki takozu lakerdaya, gerisini pilaki, tava veya ızgaraya ayırırlarmış.
Günümüzde palamut bu kadar bol olmadığı gibi, boylarına göre isim alan torik, çingene, sivri ve altıparmak gibi palamut cinslerine de pek rastlanmıyor maalesef...


 

Yazarın Tüm Yazıları