Patlak mısır

Bir filmi keyifli bir sinema törenine dönüştürmenin en kolay ve hızlı yolu kocaman bir kap patlamış mısırdan geçer.

Sinema dendiğinde ilk akla gelen şeylerden biri olan patlamış mısırın ilk olarak binlerce yıl önce Amerikan yerlileri tarafından bulunduğunu biliyor muydunuz? Çoğu tahıl tohumunun kabuğunun içinde nemli bir nişasta havuzu vardır ama pek azının kabuğu mısır kadar sert ve buhar geçirmezdir. Mısırın ısıtılarak patlatılması bu nedenle o kadar kolaydır.

Ancak mısır patlatırken de dikkat edilmesi gereken birkaç ufak ayrıntı var. Mesela, eğer çok hızlı ısıtılırsa kabuğun içindeki nişasta tam jel tinleşmeden patlar ve nisbeten sönük bir patlamış mısırınız olur. Aksi şekilde çok yavaş ısıtılırsa bu sefer de tohumun içindeki buhar kabuğun tepe kısmından ağır ağır kaçar ve içinde yeterince buhar basıncı oluşmayan mısır patlayamadan kavrulur. Tabii bu şekilde kavrulmuş mısırları benim gibi patlamış mısıra tercih edenler de az değildir. Liften yana zengin ve epey düşük kalorili olan bu yiyeceği, eğer ekstra yağ, şeker ya da tuz eklemezseniz kilo alma korkusu olmadan güvenle yiyebilirsiniz.

Kabaklı Adonis böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

250 gr. bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)

1 adet yumurtanın sarısı

1 paket kabartma tozu

3 yemek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı tuz

4,5 su bardağı un

İçi için;

3 adet orta boy yeşil kabak

2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

2 demet dereotu

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

1 adet yumurtanın sarısı

2 yemek kaşığı su

Dışını kazıyıp yıkadığınız kabakları rendeleyin. Üzerine 1 çay kaşığı tuz atıp karıştırın. Avuçlarınız arasına alıp hafifçe bastırarak suyunu sıkın. Rendelenmiş peyniri ve incecik kıydığınız dereotunu ekleyip, kırmızı biber ve karabiberi de atıp karıştırın. Oda sıcaklığında beklemiş olan margarini ve yumurta sarısını derin bir kaba koyun. Yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Unu da yavaş yavaş ilave edip kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örterek buzdolabına koyup, bir-iki saat dinlendirin. Dinlenen hamuru buzdolabından çıkarıp, tekrar yoğurarak ikiye bölün. Eşit büyüklükte iki adet beze yapın. Bezelerin üzerine un serpiştirerek yaklaşık 30 santim çapında yuvarlak şeklinde açın. Açtığınız hamurlardan birini yaklaşık 30-35 santim çapındaki yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. Hamurun üzerine, hazırladığınız kabaklı-peynirli harcı kaşıkla yayın. Açtığınız diğer hamuru da kabaklı harcın üzerini kapatacak şekilde tepsiye yayın. Üstteki hamuru kenarlarına bastırarak alttaki hamurla birleştirin. 1 adet yumurtanın sarısını 2 kaşık su ile çırpıp, hamurun üzerine fırçayla sürün. Böreği 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak haldeyken dilimleyerek servis yapın.

Fındıklı bademli nokul

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

7 su bardağı dolusu un

2 paket instant maya (11 gr x 2 adet) (Yarım paket yani 21 gr. yaş maya da kullanabilirsiniz)

2 çay kaşığı tuz

1 su bardağı ılık su

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvıyağ

İç harcı için;

1 su bardağı tozşeker

Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

1 su bardağı ince çekilmiş fındık içi

1 yemek kaşığı toz tarçın

Üzeri için;

1 adet yumurtanın sarısı

Yarım su bardağı çekilmiş badem içi

Unu derin bir kaba koyun, üzerine 2 adet kuru mayayı aktarın. Un, tuz ve mayayı karıştırın. Üzerine sırasıyla ılık su, yoğurt ve sıvıyağı ilave edip yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 4-5 dakika kadar yoğurup kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edin. Hamuru toparlayıp üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örterek oda sıcaklığında yaklaşık 25-30 dakika bekletin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Mutfak tezgahının üzerine 1 yemek kaşığı kadar un serpin. Hamur parçalarını merdane yardımıyla 20-25 santim çapında, yaklaşık yemek tabağı büyüklüğünde açın. Tozşeker, üzüm, fındık içi ve tarçını bir kapta karıştırın. Açtığınız hamurların üzerine bu harçtan ikişer yemek kaşığı kadar serpiştirin. Hamurları uçlarından başlayarak sarıp rulo haline getirin. Hazırladığınız ruloları keskin bir bıçakla iki santimetre eninde parçalar oluşturacak şekilde kesin. Rulo parçalarını yağlanmış fırın tepsisine yan yatırarak dizin. Üzerlerine hafifçe bastırarak ruloları büyütün Son olarak, üzerlerine fırça yardımıyla hafifçe çırpılmış yumurta sarısı sürüp ince çekilmiş badem serpiştirin. Nokulları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri iyice sararıncaya kadar 30 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları