Patatesli kıpçak böreği

Hamuru hazırlamak için; eritilmiş ılık yağ, yoğurt ve tuzu derin bir kaba koyun.

Haberin Devamı

Yemek kaşığına aldığınız limon suyuna karbonatı ilave edip kabın içine aktarın. Unu da azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında olan ve ele hafifçe yapışan hamuru altı eşit parçaya ayırın. Parçaları yuvarlayın. Üzerini mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 2 saat kadar dinlendirin.
Dinlenen hamurları hafif unlu tezgahın üzerinde bir merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar büyük dikdörtgen şeklinde açın. (yaklaşık 20 x 25 santim boyutlarında)
İç malzemesini hazırlamak için; haşlanmış ve püre haline getirilmiş patates, tuz, nane ve karabiberi bir kaseye koyup karıştırın. Varsa tahini de eklerseniz lezzetine lezzet katılacaktır.
Hazırladığınız patatesli harcı ince bir şerit halinde hamurun üzerine yayın. Bir kenarından başlayarak rulo yapın. Ruloyu 2-3 santim kalınlığında parçalar elde edecek şekilde dilimleyip yumurta sarısı sürün ve çörekotu serpiştirin. hamurların tamamın aynı işlemleri uygulayın.
Hazırladığınız börekleri 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamur için;
* 1 su bardağı yoğurt * 250 gr bitkisel margarin ya da tereyağı (eritilip ılıtılmış olmalı) * 2 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı karbonat * 1 yemek kaşığı limon suyu * Yaklaşık 4-5 su bardağı un
İçi için; * 4 adet orta boy haşlanmış patates * 2 çay kaşığı tuz, kuru nane, karabiber * Varsa 3-4 yemek kaşığı tahin
Ayrıca;  * 2 adet yumurtanın sarısı * 2-3 yemek kaşığı çörekotu

Nişasta bazlı şeker

Son günlerde hangi televizyon kanalını açsam konu aynı. Paketlenmiş ürünlerde kullanılan nişasta bazlı şeker. Üniversite hocaları, işin uzmanları ve üreticiler karşı karşıya getirilip tartıştırılıyor ki doğru olan da bu bence. Bazen bu tartışmalar alevleniyor. Amerika ve Avrupa’dan örnekler veren uzmanlar Türkiye’de de mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekere bir kota getirilmesini, daha doğrusu kotanın düşürülmesini ve hangi üründe bu şekerden ne kadar kullanıldığının yazılmasını istiyorlar.
Ben de bir yemekçi olarak bu isteğin son derece yerinde olduğunu düşünüyorum. Özellikle de bu ürünlerin pek çoğunun çocuklarımız tarafından çok tüketildiğini düşünürsek...
Peki nedir nişasta bazlı şeker? Bildiğimiz üzere şeker pancarından üretilen şeker kullanırdık eskiden. Ama son yıllarda şeker pancardan değil mısırdan üretilmeye başlandı ve bizim gibi şeker pancarı yönünden zengin olan ülkelerde bile şeker pancarının yerini mısırdan yapılan nişasta şekeri aldı. Ve ürünlerde kullanım oranı pek çok ülkeden fazla olunca da iş biraz karıştı. Avrupa’nın bazı ülkelerinde mısırdan şeker üretmek yasaklanmışken bizde her geçen gün şeker pancarına olan talep azalıyor. Bu da nişasta bazlı şekerin daha da yaygınlaşmasına neden oluyor.
Nişasta bazlı şeker tokluk hissi uyandırmadığından başta obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarının da kaynağı oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları