En çok hangi içkiyi seversiniz? Yanında beyaz peynir ya da balıkla Türk rakısını mı, patates kızartmasıyla muhteşem bir uyumu olan birayı mı, buzlu bir viskiyi mi, yoksa kokteyllerin ve meyve sularının eşlikçisi olan Rus içkisi votkayı mı?
Evet, biz votkayı Rus içkisi olarak biliriz. Bu yanlış bir bilgi de değildir bu. Ancak 1404 yılına ait bir kaynaktan anlaşıldığına göre, votka ilk kez Polonyalılar tarafından yapılmış ve içilmiştir. Ancak Rusya’daki öyküsüne geri dönecek olursak, yapıldığı tarihten yüzyıllar sonrasına kadar bir köylü içkisi olmayı sürdüren votka, ancak saraya girmeyi başardıktan sonra zenginler tarafından da benimsenmiştir. İlk dönemde patatesten ve tahıllardan yapılan bu renksiz ve kokusuz içki, daha sonraları üzümden bile damıtılmaya başlanmıştır. 1917’deki komünist devrimden sonra tekrar halkın içkisi olan votkayı o dönem saray için üreten ise Smirnoff’tur. Ancak Smirnoff, devrimin etkilerinden korkar ve Rusya’dan ayrılır. Hatta bir söylentiye göre votka üretmek için İstanbul’a gelir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu isteğini gerçekleştiremez ve Amerika’ya yolculuk eder. Orada da içki yasağıyla karşılaşan Smirnoff ancak 30’lu yıllarda başarır Amerika’da votka üretmeyi. Sonrası zaten malum. Rus içkisi votka dünyayı fetheder.
Zeytinyağlı bomba fasuyle
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
75 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı bomba fasulye
(iri kuru fasulye)
á 2 adet orta boy havuç
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 4 adet kesmeşeker
á 1 çay kaşığı tuz
á 4 adet defne yaprağı
á 2 tatlı kaşığı domates salçası
á 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
á 4 su bardağı sıcak su
Kuru fasulyeyi geceden yıkayıp ılık suyun içinde bekletin. Ertesi sabah, suda bekleyen bomba fasulyeleri üzerine çıkacak kadar suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Soyup yıkayarak dörde böldüğünüz soğanları, temizleyip halka halka doğradığınız havuçları ve salçayı zeytinyağı koyduğunuz orta boy bir tencerede tahta bir kaşıkla karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Üzerine tuz, kesmeşeker, defne yaprakları ve haşlanmış fasulyeyi ekleyip 4 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Havuç halkaları iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Soğumasını bekleyip servis tabağına aktarın. Defne yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.
Tavuklu havuç salatası
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi
á 1 adet büyük boy tavuk budu
á 2 adet orta boy havuç
á 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 su bardağı yoğurt
(susuz ve tatlı olmasına dikkat edin)
á 2 yemek kaşığı dolusu mayonez
(diyet mayonez kullanmanızı öneririm)
á 2 demet dereotu
á 2 diş sarmısak
Tavuk budunu üzerine çıkacak kadar suyla yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Soğumasını bekleyip çok küçük parçalar halinde didikleyip geniş bir kaba koyun. Havuçları kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyerek tavuk etinin olduğu kaba aktarın. Tuz ve karabiberi serpip karıştırın. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu ve çekilmiş ceviz içini ekleyip tekrar karıştırın. Diğer taraftan, mayonez ve yoğurdu başka bir kapta karıştırın. Dövülmüş sarımsakları ilave edip çırpın. Mayonezli karışımı tavuklu havuç salatasının üzerine ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırıp servis tabağına aktarın. İsterseniz üzerine kırmızı pul biber serpiştirip soğuk olarak servise sunun.