Palamut tükeniyor

Günümüzde denizlerimizdeki balıkların azlığı ve buna bağlı olarak balıkların pahalılığından bahsedildiğini hepiniz biliyorsunuzdur.

Haberin Devamı

Oysa ki daha yakın geçmişe kadar Marmara’da yüzlerce çeşit balık varmış ama bugün mevsiminde bile balık bulmak hayli zor.
Fıstık Ahmet’in “Hoşçakal Prinkipo” adlı kitabında anlattığına göre, 1950’li yıllarda durum hiç de bugünkü gibi değilmiş. Balık o kadar bolmuş ki Sadık Reis adlı bir balıkçı, her pazartesi Büyükada Belediye Gazinosu’nun önünde yok paraya halka palamut dağıtırmış. Özellikle Rumlar, kalın takozlar halinde kestikleri palamuttan iki takozu lakerdaya, gerisini pilaki, tava veya ızgaraya ayırırlarmış.
Lakerda için ayrılan iri takozlar suda bırakılıp kanının iyice akması sağlanır, süpürge yongasıyla orta kılçığının içi iyice temizlenir, tuza bandırılıp bir tenekeye basılan lakerda 10 gün sonra rakı ve kırmızı soğanla beraber sofradaki yerini alırmış.
Günümüzde palamut bu kadar bol olmadığı gibi, boylarına göre isim alan torik, çingene, sivri ve altıparmak gibi palamut cinslerine de pek rastlanmıyor maalesef...

Haberin Devamı

Keşli cevizli yayın (Bolu)

Bu yemek için ev yapımı fırınlanmamış kesme makarna yani erişte kullanılır. İsterseniz hazır erişte de kullanabilirsiniz.
Makarnayı bol tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün ve derin bir kaba aktarın. Yağı bir tavada kızdırıp makarnanın üzerine gezdirin. Diğer taraftan bulabilirseniz rendelediğiniz keşi bir kaseye koyup çekilmiş ceviz içiyle karıştırın. (keş bulamazsanız sert, yağsız peynir de kullanabilirsiniz) Keşli harcı makarnanın üzerine aktarıp karıştırın ve sıcak sıcak servise sunun.
Not: Bazı tariflerde rendelenmiş keş tereyağında pişirildikten sonra makarnaya koyulur.

Malzeme listesi

- 500 gr ev makarnası
(erişte makarna olarak adlandırılır)
- 250-300 gr keş
(sert yağsız peynir de kullanabilirsiniz)
- 50 gr tereyağı
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Yazarın Tüm Yazıları