Oy Karadeniz’in yemekleri

Yaz başlarında gürül gürül akan nehir eşliğinde Uzungöl’e gitmek ve ormanın ortasına yerleşmiş olan bu göle saatlerce bakmak...

Uzungöl sadece bir örnek Doğu Karadeniz’in güzelliklerine. Doğu Karadeniz Türkiye’nin en çok yağış alan yeridir ve bu yüzden de orman deyince herkesin aklına burası gelir. Yalnızca ülkemiz için değil, dünyanın ekolojik düzeni için de büyük önem taşır bu ormanlar ve bu yüzden korunması gereken 100 yerden biri olarak ilan edilmiştir.

Doğu Karadeniz, yüzey şekilleri göz önünde bulundurulduğunda Karadeniz’in en sapa yeridir. Bu yüzden de tarım alanları sınırlıdır. Becerikli ve çalışkan Karadeniz insanı buna rağmen elindekini en iyi şekilde kullanmayı bilmiş ve buna paralel olarak da Doğu Karadeniz’e has bir mutfak kültürü geliştirmiştir. Kıyı kesimlerinde yapılan balıkçılığın ve adeta Karadeniz’in simgesi haline gelmiş olan hamsinin de bu kültürde etkisi büyüktür.

Hamsi, Karadeniz Bölgesi bakımından hem önemli bir geçim kaynağı, hem de vazgeçilmez bir yiyecektir. Özellikle Trabzon mutfağı denince akla hemen hamsi ve hamsiden yapılan onlarca çeşit yemek gelir. Hakkı verilerek yapılmış bir hamsili pilav yediyseniz bu söylediğimizi daha iyi anlamışsınızdır. Ama Trabzon’u iyi bilenler mutfağının da hamsili pilavla sınırlı kalmadığını da bilirler. Trabzonlular doğanın onlara sunduklarını sonuna kadar kullanmayı bilmişler ve lahanadan, mısırdan, mısır unundan, ve fasulyeden akıllarına gelen her şekilde yemek yapmışlardır.

Uzun lafın kısası, biraz doğa, biraz çalışkanlık ve yaratıcılıkla Doğu Karadenizliler damakta iz bırakan muhteşem bir mutfak yaratmayı başarmışlardır. İnanmıyorsanız gidin ve tadına bakın.

Zeytin ezmeli rulokat

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 4 kahve fincanı eritilmiş margarin

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 1,5 çay bardağı yoğurt

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 çay kaşığı toz şeker

á 1 paket kabartma tozu

á 7 su bardağı un

á 1 çay bardağı zeytin ezmesi

á 1 adet yumurtanın akı

á 1 yemek kaşığı dağ kekiği (zahter)

Eritip ılıttığınız margarin, sıvıyağ ve yoğurdu derin bir yoğurma kabına aktarıp üzerine yumurta sarısı, tuz ve toz şekeri ekleyin. Un ve kabartma tozunu da başka bir kapta karıştırıp yoğurma kabındaki malzemelerin üzerine azar azar aktarın.

Tüm malzemeleri, birbirleriyle iyice özleşene kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığındaki pürüzsüz hamurdan greyfurt büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı merdaneyle, bir dosya kağıdı boyutunda, 1 santimetre kalınlığında ve dikdörtgen şeklinde açın. Hamurların üzerine birer çay kaşığı zeytin ezmesi sürüp her taraflarına gelecek şekilde yayın. Hamurları uzun kenarlarından başlayarak sıkıca sarın. Üzerlerine, ayırdığınız yumurta akını sürüp varsa dağ kekiği, yoksa çörekotu serpiştirin.

Bütün ruloları iki parmak eninde kesin. Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye, ruloları yatık şekilde ve aralıklı olarak yerleştirin.

Son olarak, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Kremalı supangle

Malzeme listesi

á 1 litre süt

á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

á 3 tepeleme yemek kaşığı un

á 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 1,5 su bardağı toz şeker

Üzeri için

á
2 poşet toz kremşanti

á 2 su bardağı soğuk süt

Un, kakao ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarıp üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların yalnızca sarısını ekleyerek çatalla iyice çırpın. Sütü de ilave ettikten sonra, orta ısılı ateşin üzerine oturtup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar çırpın.

Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp hafifçe ılınması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yumurtaların aklarını derin bir kaba aktarıp 5-6 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Çırpılmış yumurta aklarını hafifçe ılınmış olan muhallebinin üzerine ekleyip iyice özleşene kadar karıştırın. Karışımı, kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırın. Kremşanti ve soğuk sütü de başka bir kapta katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpıp krema sıkacağı yardımıyla süpanglelerin üzerini süsleyerek buzdolabında bekletin. Soğuyunca servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları