Otlarla buluşurken

ınsan dostu, sağlık yoldaşı otları ne zaman ve nerelerden toplayacağımız konusunu önemsemeliyiz. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Örneğin, ilaçlama dönemlerinde tarım arazilerinin etrafındaki otlara yüz vermemeliyiz. Yol kenarında, özellikle otoban kenarlarında yetişen otların egzozdan ne kadar kötü etkileneceğini unutmamalıyız.
Otların her biri farklı zamanlarda toplanır. Kimi otlar çiçeklenmeden önce, kimisi tam çiçek vermeye başladığı süreçte toplanır. Birtakım otları toplamak içinse çiçekleme döneminin bitmesini beklemek zorundasınızdır.
Kokulu bitkilerin en çarpıcı saatleri, sabahın erken saatleridir. Onları erken saatte toplamaya çalışın.
Temiz hava ve temiz suyla muhatap olan otları kullanmayı önemseyin. Otları mümkün olan en kısa sürede tüketin.
Eğer otları saklamak zorundaysanız, yıkamadan, temiz kağıtlara sararak buzdolabında bekletin. Vitamin kaybına uğraması söz konusu olduğundan sebzeleri suda fazla tutmamak gerekiyorsa da otun muhatap olduğu toprağa güvenemiyorsanız, sirkeli suda 10-15 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Tadı acı olan bitkileri bol suda haşlayıp suyunu süzerek acı tadını hafifletebileceğinizi hatırlatayım ve tatlı bitkileri az suyla pişirmenizi önererek bitireyim yazımı.

PıLAVLI TAS KAPAMA

Haberin Devamı

YAPILIşI
2 su bardağı pirinci tuzlu sıcak suda 40-50 dakika bekletin. Yıkayıp süzdüğünüz eti kulpları çelik küçük bir tencereye ya da büyük boy bakır tasa (ya da ısıya dayanıklı bir kaba) koyun.
Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpin. Yumuşak margarini de ekleyip iyice karıştırın. Soyulmuş arpacık soğanları bütün olarak ilave ettikten sonra tasınızı büyükçe bir tepsinin ortasına ters çevirerek yerleştirin. Üzerine de ağırlık koyun.
Tepsi ya da tencerenin içine 8 su bardağı su koyup, tuzu atın ve kısık ateşte, en az 1 saat, et iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bir saat sonra, yıkayıp süzdüğünüz pirinci tepsinin ya da tencerenin içindeki suya atın. Yani tasın etrafına yayın. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak pirinci pişirin.
Pirinç piştiğinde ortadaki tencere ya da tası alın. Eti servis tabağının ortasına, pilavı da kenarlara koyarak servise sunun.x

·1 kg kuzu kuşbaşı eti
·15-20 adet arpacık soğan (veya 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan)
·50 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
·2 su bardağı pirinç
·1 çay kaşığı tuz, karabiber
·1 çay kaşığı
kırmızı pul biber
·8 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları